damien25 Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 Na komputerze w domu mam zainstalowaną wersję 3DS Studio Max 9 a w szkolę mam wersję 6. jeśli robię jakiś projekt w domu na wersji 9 i w szkolę na wersji 6 chce go otworzyć to nie da rady. Nie wiem czemu. Przepraszam jeśli temat zrobiłem w tym dziale, jestem tutaj nowy i prosiłbym o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 Nie da sie, tak sobie Autodesk wymyslil. Jesli to tylko modele to exportuj do obj albo 3ds i przenos w ten sposob. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien25 Napisano 29 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2009 Czyli trzeba mieć wersje 6 i 6 ? czy jakaś wersja 7,8 albo najnowsze jak zrobie w nich projekt to na 6 pójdzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raju Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 Ze starszych na nowszych pojda, z nowszych na starsze - niestety nie. Sam kiedys sie zdziwilem :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PICsell Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 Nie otworzysz pliku zrobionego w wyższej wersji na maxie z niższej wersji. Ściągnij triala maxa 2010 i eksportuj do 3ds. Na cgarchitect był jakiś wątek o jakimś skrypcie czy czymś, ale nie testowałem. LINK 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien25 Napisano 29 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2009 Kurcze to źle kasy nie mam żeby teraz kupić wersję 6. Na necie nie mogę znależć nawet triala 3DS Studio Max 6. Czy ktoś mnie poratuję ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PICsell Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 Ok, pisz na priva. Mam gdzieś triala 6. Ps. nigdzie nie kupisz tego softu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 Nie może otworzyć pliku z 6 w domu,bo ma tam 9.Przecież to proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floo Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 export do fbx-a i użycie convertera fbx od autodesku. z tego co wiem jest opcja konwersji z nowszych wersji do wersji 6. następnie import fbx-a. http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/item?siteID=123112&id=10775855 pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PICsell Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 (edytowane) Na komputerze w domu mam zainstalowaną wersję 3DS Studio Max 9 a w szkolę mam wersję 6. jeśli robię jakiś projekt w domu na wersji 9 i w szkolę na wersji 6 chce go otworzyć to nie da rady. Nie wiem czemu. Przepraszam jeśli temat zrobiłem w tym dziale, jestem tutaj nowy i prosiłbym o pomoc. Tak dla przypomnienia Lucek :-) , czyli w domu musi mieć 6. Edit. W ogóle nie pomyślałem. Uczelnia może ci dać soft. Nie jestem pewien na jakich zasadach, ale triala możesz od nich dostać. Pamiętam że na studiach były tego typu dylematy i soft można było dostać od uczelni. Ale to już zostawiam tobie. Jakby co, pisz. Edytowane 29 Wrzesień 2009 przez PICsell Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien25 Napisano 29 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2009 Floo ale jak ja mam to zainstalować jak to jakieś 2012 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floo Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 zainstaluj i sprawdź... a dopiero skomentujesz ci działa... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PICsell Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 (edytowane) floo, szkoda że tak kiepsko opisali ten plugin. Możliwe że rozwiązałoby to problemy migracji między wersjami maxa, ale dla co najmniej średnio zaawansowanych użytkowników. Jeżeli ktoś poznaje program na 6 w szkole i chce poprawiać model w domu, musi mieć moim zdaniem tą samą wersję softu i tyle. Plugin do eksportu na moje oko nie będzie miał np. drzewa modyfikatorów itp. Uczelnia (domyślnie autodesk) powinna zadbać o dostęp do tego softu. Swoją drogą istnieją uczelniane upgrady, ale wiadomo edukacja oszczędza. Ja też maxa nie zamierzam upgrade'ować przez co najmniej 2-3 lata. Edytowane 29 Wrzesień 2009 przez PICsell Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien25 Napisano 30 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2009 Dobrze już jeden super gościu mi pomógł i dzięki mu za to :) ale wam też dziękuję za pomoc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi