tomy_3d Napisano 5 Październik 2009 Share Napisano 5 Październik 2009 Witam, przeglądałem co się da i nie znalazłem odpowiedzi :-( Chciałbym wyrenderować dwa zdjęcia sceny w 3D Max R4, każde ujęcie z FOV 180. W jaki sposób ustawić camerę aby uzyskać zdjęcia potrzebne mi do zmontowania panoramy 3D ??? Zaznaczę że nie szukam opisu tworzenia panoram 360 stopni bo to już potrafię, chciałbym tylko wiedzieć jak zrobić zdjęcia typu "rybie oko" (fisheye) za pomocą rendera w 3D Max Studio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindlar Napisano 5 Październik 2009 Share Napisano 5 Październik 2009 Wydaje mi się, że robi się kawałek sfery imitującej zwierciadło wypukle, nadaje się jej materiał idealnie odbijający otoczenie i wstawia się kamerę patrzącą na to zwierciadło. Kręcąc kamerą wraz z zwierciadłem można uzyskać właśnie coś takiego jak rybie oko. Tylko kamera jest tyłem do obiektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PICsell Napisano 5 Październik 2009 Share Napisano 5 Październik 2009 Poczytaj o Pano2QTVR. http://gardengnomesoftware.com/ A jak nie, to tutek o rozwiązaniu z góry. Oraz tutorial MaGuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomy_3d Napisano 23 Październik 2009 Autor Share Napisano 23 Październik 2009 Mam prośbę: Jakiego materiału użyć aby uzyskać wysoką rozdzielczość takiego renderingu z odbicia od kuli? Jakoś mi to nie wychodzi, odbicie jest rozmyte i nieostre. Ale ogólnie o taki efekt mi chodziło! Używam Pano2QTVR, te rendery odbicia z kuli mają slużyć jako pliki wejściowe właśnie do Pano2QTVR :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindlar Napisano 23 Październik 2009 Share Napisano 23 Październik 2009 Materiał Raytracing, ale tę kulę trzeba wygładzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindlar Napisano 23 Październik 2009 Share Napisano 23 Październik 2009 Materiał Raytracing, ale tę kulę trzeba wygładzić. ups - przepraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 23 Październik 2009 Share Napisano 23 Październik 2009 http://www.max3d.pl/tutorial.php?id=92 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomy_3d Napisano 23 Październik 2009 Autor Share Napisano 23 Październik 2009 Tak znam ten tutorial, jednak nie mam takich opcji w programie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi