Napisano 14 Październik 200915 l Google uruchomiło ciekawą nową usługę - Kreator budynków dla programu Google Earth. Pisałem już kiedyś o możliwości "zwiedzania" miast w 3D za pomocą programu Google Earth. Wiele osób pytało w jaki sposób dodawać tam swoje budynki, jak je modelować, czy za pomocą SketchUp'a. Podobnych pytań było dużo. Mamy już odpowiedź na to pytanie. W tej chwili narzędzie to powinno ułatwić proces tworzenia tych budynków. Jak to działa? Na stronie możemy przeczytać: Kreator budynków jest narzędziem do modelowania 3D, za pomocą którego można dodawać budynki do programu Google Earth. To łatwy w użyciu i przyjemny sposób tworzenia trójwymiarowych map. Aby rozpocząć: Wybierz jedno z miast na świecie. Utwórz budynek, korzystając z dostarczonych przez nas zdjęć. Zapisz budynek. Zostanie on sprawdzony. Zobacz swój budynek w programie Google Earth! Zobacz stronę kreatora budynków. Na ten moment opcja dodawania budynków dostępna jest tylko dla Warszawy. Warto też przeczytać notkę o "Google building maker" na oficjalnym blogu poświęconym Google Earth. Jak możemy tam przeczytać, wcześni testerzy tej usługi twierdzą, że kreator budynków przypomina bardziej grę niż narzędzie do pracy. I faktycznie, trochę prawdy w tym jest. Jeśli macie chwilę - warto spróbować. Praca z kreatorem jest naprawdę prosta i przyjemna. Jestem ciekaw kiedy będzie można zwiedzać całą Warszawę w 3D i jak to narzędzie się u nas przyjmie.
Napisano 14 Październik 200915 l Super, nie mogę się doczekać aż dodadzą inne miasta, jak będzie Kraków to zabieram się do modelowania mojej aktualnej okolicy :)
Napisano 15 Październik 200915 l Za kilka lat będzie kreator do robienia ludzików (na podstawie skanów własnej sylwetki). Podłączymy się wtyczką i dalej jakoś się potoczy... ;)