adek Napisano 14 Październik 2009 Napisano 14 Październik 2009 Google uruchomiło ciekawą nową usługę - Kreator budynków dla programu Google Earth. Pisałem już kiedyś o możliwości "zwiedzania" miast w 3D za pomocą programu Google Earth. Wiele osób pytało w jaki sposób dodawać tam swoje budynki, jak je modelować, czy za pomocą SketchUp'a. Podobnych pytań było dużo. Mamy już odpowiedź na to pytanie. W tej chwili narzędzie to powinno ułatwić proces tworzenia tych budynków. Jak to działa? Na stronie możemy przeczytać: Kreator budynków jest narzędziem do modelowania 3D, za pomocą którego można dodawać budynki do programu Google Earth. To łatwy w użyciu i przyjemny sposób tworzenia trójwymiarowych map. Aby rozpocząć: Wybierz jedno z miast na świecie. Utwórz budynek, korzystając z dostarczonych przez nas zdjęć. Zapisz budynek. Zostanie on sprawdzony. Zobacz swój budynek w programie Google Earth! Zobacz stronę kreatora budynków. Na ten moment opcja dodawania budynków dostępna jest tylko dla Warszawy. Warto też przeczytać notkę o "Google building maker" na oficjalnym blogu poświęconym Google Earth. Jak możemy tam przeczytać, wcześni testerzy tej usługi twierdzą, że kreator budynków przypomina bardziej grę niż narzędzie do pracy. I faktycznie, trochę prawdy w tym jest. Jeśli macie chwilę - warto spróbować. Praca z kreatorem jest naprawdę prosta i przyjemna. Jestem ciekaw kiedy będzie można zwiedzać całą Warszawę w 3D i jak to narzędzie się u nas przyjmie.
Razer Napisano 14 Październik 2009 Napisano 14 Październik 2009 Super, nie mogę się doczekać aż dodadzą inne miasta, jak będzie Kraków to zabieram się do modelowania mojej aktualnej okolicy :)
Vaticinator Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 Za kilka lat będzie kreator do robienia ludzików (na podstawie skanów własnej sylwetki). Podłączymy się wtyczką i dalej jakoś się potoczy... ;)
Rekomendowane odpowiedzi