polka dot Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 (edytowane) Cześć, mam problem z materiałem zalewy. Różnica pomiędzy renderami to wyłącznie zmieniona wartość glossiness w slocie refraction. Zmiana konsystencji jest wynikiem zastosowania sss ale nie o to chodzi. Potrzebuję zasymulować rozmywanie wraz ze wzrostem głębokości. Problem polega na tym, że gdy glossiness ma wartość inną niż 1,0 ciecz zmienia współczynnik załamania, przynajmniej tak to wygląda, pojawiają się niepożądane zniekształcenia + dziwne ostro zakończone plamy na poszczególnych nasionach (nie jest to kwestią gi). Wiecie może co jest przyczyną zmiany? Model zalewy delikatnie wnika w szkło by pozbyć się jego grubości, jednak bez tego problem jest taki sam. Zmiana IOR materiału zalewy niewiele zmienia. VRay 1.5 SP2. Czas nagli. Może ktoś ma konto na chaosgroup? :) Pozdrawiam Edytowane 15 Październik 2009 przez polka dot
Gość Gosc Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 stary, wez ustaw RAY BIAS w sekcji glownych parametrow renderera, a pozniej pogadamy o IOR i innych duperelach... za bardzo "wnikles" jeden obiekt w drugi i stad twoje probemy :D promienie raz trafaiaja w zalewe, raz w szklo a innym razem w nasiona... zaleznie od skali, bo za cholere ci nie powiem czy ten sloik ma 1 metr czy 1 milimetr, w ray bias wpisz cos na tyle malego zeby nie przekraczalo przewidywanej grubosci szkla
Orangegraphics Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 ja tam nie wiem. ale zawsze możesz dać gradient radialny, on jest mapą 3d( jak nie to mnie poprawcie) i ją zmapować uvw box na cieczy, i ten gradient w glossy. co o tym myślicie?
KLICEK Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 powinno zagrac :P tylko ze ciezko nazwac to "zasymulowaniem" ;)
Gość Gosc Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 pytanie po co? obiekty przecinaja sie wiec Ray Bias zalatwi sprawe, a ustawienie glossiness w okolicach 0.95 spowoduje ze to co jest blisko, zaraz za szklem bedzie ostre, a im dalej tym bardziej rozmazane
Orangegraphics Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 czasowo powinno wyjść lepiej
Gość Gosc Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 czasowo powinno wyjść lepiej szkoda tylko ze jakosciowo nijak nie bedzie podobne do tego co kolega chce uzyskac z takim podejsciem to mozna sobie wyrenderowac same ziarna i w PS podrasowac maska i blurem.. to dopiero jest optymalne czasowo
Hynol Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 Dobrze XizOr prawi - takich rzeczy nie warto ustawiać na siłę jeżeli coś nie bangla. gradienty nie są proceduralne (nanoszone są po uvw). Ale można tak zmapować że będzie działać. Albo mapka falloff - distance. Bawienie się z parametrami bias, direction, fog itd w vrayu trwa tyle że od razu lepiej dać output i ręcznie wyregulować. Ja już doszedłem do wniosku że vray jest durny jak scanline, ale dzięki temu równie łatwo można w nim zrobić prawie wszystko - tylko nie tak jak to sobie twórcy założyli ;).
Orangegraphics Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 po to są procedurale i render elementsy aby było łatwo szybko i przyjemnie, a maska i blur w PS złe także nie są
polka dot Napisano 19 Październik 2009 Autor Napisano 19 Październik 2009 Czołem, nie chciałbym wyjść na ignoranta więc dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Czy i co pomogło, napiszę jak będzie luźniej. Cześć jak czapka, pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi