Mr_SAN Napisano 16 Październik 2009 Napisano 16 Październik 2009 Witajcie. Mam pewien problem. Chciałem przeprowadzi symulacje podartej koszuli - ma ona opaść a właściwie dostosować do ciała postaci. Niestety jeśli "podrę" ją poprzez cutowanie siatki przed symulacja to siatka posiada polygony mające dużą ilość vertexow przez co zapewne robią się błędy w samej już symulacji cloth typu zawieszenie się lub całkowicie znikniecie koszuli. Zatem pomyślałem, ze podrę ja na gęstszej siatce, by mieć możliwość zrobienia małych porwań przy jednoczesnym nie przekraczaniu dużej ilości vertexow na polygon. Niestety i tutaj jest problem poniewaz cloth przy tak gęstej siatce strasznie "kwadraci" koszulę. Screeny przedstawiają cala sytuacje: Polygony z dużą ilością vertexow - powoduje to błędy w symulacji - znikanie koszuli lub zawieszenie: Tak wygląda koszula jeśli jej siatka jest zbyt gęsta: Zatem pytanie. Znacie jakis dobry sposób by podrzeć fajnie koszulę aby symulacja się nie wykrzaczała? Darcie po symulacji nie wchodzi raczej w grę bo inaczej zachowa sie koszula podarta a inaczej "nowa".
sly Napisano 16 Październik 2009 Napisano 16 Październik 2009 Od biedy możesz zastosować teksturę poszarpaną, z Alphą. A na krawędziach szmaty możesz stworzyć nową grupę z parametrami lżejszej tkaniny.
Mr_SAN Napisano 17 Październik 2009 Autor Napisano 17 Październik 2009 Tez o tym myślałem, jednakże jest to poniekąd omijanie problemu. No i problem będzie z zagięciami wyrwanych skrawków (w wyniku grawitacji) tak jak miałoby to miejsce przy fizycznym poszarpaniu tkaniny.
Mr_SAN Napisano 17 Październik 2009 Autor Napisano 17 Październik 2009 Sorki za dublowanie postów, ale jest to dla mnie bardzo ważne. Są jakieś pomysły? Może są jakieś sposoby by jakoś siatkę zagęścić w bardziej nierównomierny sposób jak garment maker bo zwykłe zagęszczanie siatki turbo smoothem daje paskudne wyniki przy symulacji (screen wyżej - kwadracenie).
belzebub Napisano 21 Październik 2009 Napisano 21 Październik 2009 nie wiem czy to nie jest jakis problem ze skala clotha, bardzo dziwnie wygladaja te wgniecenia.
Gość Setesh Napisano 21 Październik 2009 Napisano 21 Październik 2009 miałem podobny kłopot z ubraniem na postaci, kłopotem była zła skala postaci jak napisał belzebub. Pomogło przeskalowanie do około 180 cm i poczytanie helpa w maxie i długa zabawa parametrami z tego co pamiętam ;) .
Mr_SAN Napisano 21 Październik 2009 Autor Napisano 21 Październik 2009 Zatem pobawię się skalą. Jeśli faktycznie to w tym byłby pies pogrzebany i ze skalowanie by pomogło to wówczas gęstość siatki nie miała by większego znaczenia i mógłbym normalnie porwać tkaninę w sposób dość szczegółowy.Dzięki za podpowiedź. Sprawdzę i dam znać czy zadziałało. Pozdr.
belzebub Napisano 22 Październik 2009 Napisano 22 Październik 2009 zamiast skalowac postac, mozesz zmienic skale w parametrach clotha (cm/unit) standardowo jest 1, ale poeksperymentuj w obie strony, np ustaw 2, lub 0,2, przelicz, i zobaczysz jakie sa roznice.
Mr_SAN Napisano 22 Październik 2009 Autor Napisano 22 Październik 2009 (edytowane) Panowie, niestety nie wychodzi :( Gdy zmniejszę skale to zamiast "kwadratowej" siatki kadłubka ujawniającej się na tkaninie to pojawiają się inne błędy - aczkolwiek bardzo podobne: No nie mam pomysłów.Nie chce mi sie wierzyć żeby zbyt gęsta siatka przeszkadzała.Przecież jakoś ludzie robią porwane tkaniny (i to dość szczegółowo) nawet na potrzeby animacji. Natomiast zwiększając skale robi się to co na początku przy gęstej siatce tkaniny (czyli znowu wychodzi siatka kadłubka): Edytowane 22 Październik 2009 przez Mr_SAN
Rekomendowane odpowiedzi