Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, poratuje mnie ktoś? Włączyła mi się jakaś opcja na obiekcie i nie mogę edytować ani faceów ani vertecsów, nic ! Poniżej dołączam zdjęcie tego co się dzieje. Chodzi o tą żółtą klatkę. Jak to wyłączyć ???\

ok.jpg

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 923
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

mogę go zaznaczyć i po wejściu w edycję np. vertexów i zaznaczeniu jednego vertexa robi się ta żółta klatka. Jeśli chcę przesunąć ten vertex to jakby duplikuje mi sie cały obiekt.

Napisano

naciśnij sobie "b" raz jeden jak już będziesz w trybie edycji i zrobi ci się żółta klatka

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki stary, nareszcie mogę się normalnie uczyć, a nie denerwować i przyciskać wszystkie klawisze. Jeszcze raz wielkie dzięki.

Napisano

no to ci jeszcze powiem co to było - jak nacisasz "b" to ci się włącza/wyłącza opcja "fallof". Jeśli przytrzymasz klawisz "b" i lewy klawisz myszy to sobie ustawiasz zakres fallof'a. Możesz to też zmieniać wchodząc w opcje selekcji (2 razy klik na narzędzie "select", czyli na strzałeczkę w toolbarze)

Napisano
  • Autor

przepraszam z tym blokowaniem i duplikowaniem obiektu. Obiekt miałem już wcześniej zduplikowany, chyba przez przyciskanie wszystkich kalwiszy z ctrl :)

Co do blokowania to źle napisałem, może z nerwów. Po prostu przesuwał mi się cały obiekt a nie jeden vertex i tak to wyglądało. Ale już działa.:p