Jump to content

Siatka Bryły w 3D max

Recommended Posts

Posted

Witam. Nie orientuje się za bardzo w temacie grafiki 3D, dlatego chciałam zapytać czy jest taka możliwość żeby zrobić siatke bryły, która będzie nadawała się do wydruku na kartce i do wycięcia i sklejenia później.

Z góry dzięki za pomoc :D

Mam nadzieję że nikt tu na mnie nie wyskoczy, że zamieszczam takie posty :P

• Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted

Nie wiem czy w maxie można.

Ale prościej chyba w jakimś programie CAD np. autocad. ściągnij sobie triala.

Tu sprzedają LISP'y do cada, ale nie trudne będzie coś takiego zrobić, tzn. zrzutować każdą ze ścian

http://www.cadaplus.com/features.php?lang=pl

Poszukaj "siatka graniastosłupa"

A może pokaż jak Twoja bryła wygląda, to coś poradzimy.

Posted

da się trzeba rozłożyć poprawnie siatkę unwarpem później wejść w channel info i skopiować kanał mapowania do kanału modelu, nigdy tego nie robiłem ale ponoć obiekt się rozłozy jak na mapowaniu

oczywiście nie będzie tak zwanych zakładek na klejenie ale to można sobie samemu dorysować

Podrawiam

Posted

to jest przykladowa bryla, taka prosta rzecz dla dzieciaków w gimnazjum chcialam zrobić na lekce zeby troche swiata poznali, a nie tylko te ksiazki :)

wogóle dzięki wielkie za pomoc i odpowiedź,

Co to jest ta pepakura? Jest to na tyle proste żebym mogłą sama sobie "stworzyć" takie bryły i on to poźniej rozłoży do siatek?

pozdrawiam

Posted

aguś no jak dla dzieciaków.... oki, siatka w załączniku, mam nadzieje że dobra, proszę sprawdź i powiedz czy działa, jak nie to poprawimy, tak byś miała do poniedziałku.

LEGENDA:

linie ciągłe - linie cięcia

linie przerywane - linie zgięcia

Proszę nie mylić, bo na pewno nie zadziała.

• Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy