Guest aguś Posted November 6, 2009 Posted November 6, 2009 Witam. Nie orientuje się za bardzo w temacie grafiki 3D, dlatego chciałam zapytać czy jest taka możliwość żeby zrobić siatke bryły, która będzie nadawała się do wydruku na kartce i do wycięcia i sklejenia później. Z góry dzięki za pomoc :D Mam nadzieję że nikt tu na mnie nie wyskoczy, że zamieszczam takie posty :P
Abell Posted November 6, 2009 Posted November 6, 2009 Nie wiem czy w maxie można. Ale prościej chyba w jakimś programie CAD np. autocad. ściągnij sobie triala. Tu sprzedają LISP'y do cada, ale nie trudne będzie coś takiego zrobić, tzn. zrzutować każdą ze ścian http://www.cadaplus.com/features.php?lang=pl Poszukaj "siatka graniastosłupa" A może pokaż jak Twoja bryła wygląda, to coś poradzimy.
claude Posted November 6, 2009 Posted November 6, 2009 da się trzeba rozłożyć poprawnie siatkę unwarpem później wejść w channel info i skopiować kanał mapowania do kanału modelu, nigdy tego nie robiłem ale ponoć obiekt się rozłozy jak na mapowaniu oczywiście nie będzie tak zwanych zakładek na klejenie ale to można sobie samemu dorysować Podrawiam
RA Posted November 6, 2009 Posted November 6, 2009 Padło to pytanie już wiele razy na forum. Pepakura. 1
Abell Posted November 6, 2009 Posted November 6, 2009 RA Ty... nie wiedziałem o tym... wow, ale bajer, a to jest free bo nie mogę znaleźć
Guest aguś Posted November 6, 2009 Posted November 6, 2009 to jest przykladowa bryla, taka prosta rzecz dla dzieciaków w gimnazjum chcialam zrobić na lekce zeby troche swiata poznali, a nie tylko te ksiazki :) wogóle dzięki wielkie za pomoc i odpowiedź, Co to jest ta pepakura? Jest to na tyle proste żebym mogłą sama sobie "stworzyć" takie bryły i on to poźniej rozłoży do siatek? pozdrawiam
Abell Posted November 6, 2009 Posted November 6, 2009 aguś no jak dla dzieciaków.... oki, siatka w załączniku, mam nadzieje że dobra, proszę sprawdź i powiedz czy działa, jak nie to poprawimy, tak byś miała do poniedziałku. LEGENDA: linie ciągłe - linie cięcia linie przerywane - linie zgięcia Proszę nie mylić, bo na pewno nie zadziała.
Recommended Posts