Godzil Napisano 6 Listopad 2009 Share Napisano 6 Listopad 2009 Witam Pilnie potrzebuję animować znikanie obiektu. jednak nie poprzez animowanie alpha oraz nie animując przechodzenia na inną warstwę, ponieważ alpha zostawia po sobie ślady a znikanie na drugą warstwę jest nie płynne. Czy jest sposób aby zrobić taką animację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczuro Napisano 6 Listopad 2009 Share Napisano 6 Listopad 2009 możesz jeszcz próbować nodami jakie "ślady" zostawia alpha ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godzil Napisano 6 Listopad 2009 Autor Share Napisano 6 Listopad 2009 Sęk w tym ze jestem totalnie nowy w blenderze i nie bardzo jeszcze wiem z czym nody się je. A alpha np takie: http://img690.imageshack.us/img690/9827/logokw.jpg te obiekty mają shader zawierający i przeźroczystość i odbicia no i jeszcze zostają cienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczuro Napisano 6 Listopad 2009 Share Napisano 6 Listopad 2009 to se daruj nody i naucz się porządnie obsługiwać materiały :) aby znikał cień, materiałowi na który pada cień włącz trashadow a aby zniknąć bliki animuj spec razem z alfą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godzil Napisano 6 Listopad 2009 Autor Share Napisano 6 Listopad 2009 Spec mam na zero, reflect też animowałem własnie... temu napisałem na forum :( ale jak widać pomyliłem reflectiony :) Dzięki za plik, to na pewno pomoże! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godzil Napisano 6 Listopad 2009 Autor Share Napisano 6 Listopad 2009 (edytowane) Wybaczcie podwójny post, pospieszyłem się z powyższym. Włączenie trashadow jakimś cudem nie pomogło. Co więcej, zrobiłem tak jak u Ciebie w pliku i efekt jak poniżej: http://img134.imageshack.us/img134/7330/logoly.jpg zostaje jakby szkło. kiedy wyłączę mirror i raytrace materiału, wstęgi są czarne, cien jest nadal... Co robię źle? Dodam - bo nie wiem czy to ważne - że jedno ze świateł bije z HDRI. P.S. Uporałem się z widocznością obiektów! Zapomniałem o ztransp. Ale jednak cienie nie znikają... P.S.2 Ztransp działa tylko kiedy Raytrace jest wyłączony, a mój shader ma włączony więc teraz już totalnie jestem w kropce. Pomocy :( Edytowane 6 Listopad 2009 przez Godzil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczuro Napisano 6 Listopad 2009 Share Napisano 6 Listopad 2009 trashadow włącz materiałowi na który pada cień nie temu który rzuca! nie wiedziałem że używasz raytransp, zmniejsz(animuj) IOR (współczynnik załamania światła) do 1 no i rayMir jeśli masz odbicia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godzil Napisano 6 Listopad 2009 Autor Share Napisano 6 Listopad 2009 trashadow włączałem tak jak napisałeś, materiałom NA KTÓRE pada cień, nie pomogło :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 6 Listopad 2009 Share Napisano 6 Listopad 2009 Ja bym to nodami potraktowała. Przełóż obiekt który ma zniknąć na osobną warstwę. Pod Render Layers daj ADD NEW, tak żeby na jednym ta warstwa była włączona a na drugim nie (to te warstwy z kropkami) Włącz Do Composite pod Anim. I w nodach coś jak tu - http://www.ania.xibo.at/tmp/Screenshot2.jpeg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczuro Napisano 6 Listopad 2009 Share Napisano 6 Listopad 2009 godzil: moj plik dostałes wystarczy ze w nim przełaczysz na raytransp (bez zmiany ior) i jest to samo, po włączeniu ray mirror też (bez zmiany raymir) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godzil Napisano 6 Listopad 2009 Autor Share Napisano 6 Listopad 2009 No Anno, liczyłem że Ty właśnie się odezwiesz :) Z samego rana spróbuję się za to chwycić. Ja nawet jeszcze nie zaglądało do tego całego menu z NODami... zobaczymy jak pójdzie. Czy w razie problemów, mógłbym się do Ciebie prywatnie odezwać i zwrócić o pomoc...? Potrzebuję tego do pracy więc to dla mnie dość ważne, byłbym wdzięczny. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godzil Napisano 6 Listopad 2009 Autor Share Napisano 6 Listopad 2009 Szczuro - nie do końca tak samo, odbicia wyglądają totalnie inaczej a ja mam już kilka ujęć zrobionych i to musi wyglądać tak samo :| Spróbuje jeszcze pokombinować z tymi ustawieniami od Ciebie oczywiście. Dzięki wielkie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczuro Napisano 6 Listopad 2009 Share Napisano 6 Listopad 2009 widze aniu, że masz większy autorytet niż ja cóż miłego pomagania ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godzil Napisano 6 Listopad 2009 Autor Share Napisano 6 Listopad 2009 Hej hej wcale nie :D Wyżej napisałem ze spróbuje, tylko póki co teraz próbuje i nie idzie jak bym chciał :| Jestem obu wdzięczny za pomoc i to wcale nie kwestia autorytetu! Proszę nie rozum mnie źle szczuro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 6 Listopad 2009 Share Napisano 6 Listopad 2009 szczuro nie martw się ;) za to twoja metoda szybciej się renderuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godzil Napisano 6 Listopad 2009 Autor Share Napisano 6 Listopad 2009 Ou no to poważny argument... Muszę to wszystko przemyśleć :| Anno, nie odpowiedziałaś na pytanie, możesz? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 6 Listopad 2009 Share Napisano 6 Listopad 2009 Mogę, ale tak naprawdę wolę w wątku odpowiadać (zazwyczaj zaglądam, a jak nie to znaczy że na jakieś gg też nie mam czasu), albo ew. pm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godzil Napisano 6 Listopad 2009 Autor Share Napisano 6 Listopad 2009 Ok rozumiem, to nie będę przeszkadzał. Szczuro liczę że Cie niczym nie uraziłem? Odezwę się jak przetestuję Wasze propozycje. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczuro Napisano 6 Listopad 2009 Share Napisano 6 Listopad 2009 (edytowane) nie obraziłem się ;) ale naprawdę nie wiem jak ci pomóc chyba tylko poprawiając twój plik, bo widzę że ci nie idzie :) sądzę, że nie wystawisz na forum publicznym, więc podeślij może na szczur0[maupa]tlen.pl jak też się boisz to możesz sprawdzić moją reputację na blender.pl bo tu jestem od niedawna :) Edytowane 7 Listopad 2009 przez szczuro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natas Napisano 6 Listopad 2009 Share Napisano 6 Listopad 2009 nie obraziłem się ;) ale naprawdę nie wiem jak ci pomóc chyba tylko poprawiając twój plik, bo widzę że ci nie idzie :) sądzę, że nie wystawisz na forum publicznym, więc podeślij może na szczur0[maupa]tlen.pl jak też się boisz to możesz sprawdzić moją reputację na blender.pl bo tu jestem od niedawna :) Są tacy co nawet nie wiedzą o istnieniu tego forum .A nawiasem mówiąc żal ,że ostatnimi czasy po prostu zniknęło bez śladu .Wiele razy wracałem tam by choćby skorzystać z opcji : szukaj ...No i powiem do nie dawna tam zaglądałem .Aż dziw ,że na blenderowni nie było wzmianki o tym ...Chyba jestem już stary ,pijany i sentymentalny ...;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczuro Napisano 6 Listopad 2009 Share Napisano 6 Listopad 2009 Są tacy co nawet nie wiedzą o istnieniu tego forum .A nawiasem mówiąc żal ,że ostatnimi czasy po prostu zniknęło bez śladu .Wiele razy wracałem tam by choćby skorzystać z opcji : szukaj ...No i powiem do nie dawna tam zaglądałem .Aż dziw ,że na blenderowni nie było wzmianki o tym ...Chyba jestem już stary ,pijany i sentymentalny ...;) blender.pl aka blenderownia żyje i ma się dobrze ;) blender3d.pl ostatnio ma problemy z bazą danych ale dziś dzwoniłem do admina i mówił że się tym zajmie :) a na blenderowni jest wątek o padnięciu blender3d.pl :) http://www.blender.pl/index.php?option=com_smf&Itemid=2&topic=6607.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godzil Napisano 7 Listopad 2009 Autor Share Napisano 7 Listopad 2009 A tam od razu nie idzie. A właśnie że poszło :) i posiedziawszy dłużej, nawet shader nie odbiega tak daleko od wcześniejszej wersji. Tak że dzięki Anno za pomoc, ale nody jeszcze nie tym razem, poszedłem metoda Szczurka, bo szybsza dla mnie na chwilę obecną. Zatem wielkie dzięki Wam za pomoc! Dodam tylko szczuro, iż aby zniknąć cienie, nie włączałem transhadows bo to nic nie dawało, a wyłączyłem Shadow po prostu... Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natas Napisano 7 Listopad 2009 Share Napisano 7 Listopad 2009 blender.pl aka blenderownia żyje i ma się dobrze ;) blender3d.pl ostatnio ma problemy z bazą danych ale dziś dzwoniłem do admina i mówił że się tym zajmie :) a na blenderowni jest wątek o padnięciu blender3d.pl :) http://www.blender.pl/index.php?option=com_smf&Itemid=2&topic=6607.0 No cóż nie jestem na bieżąco a tym bardzie ,że odkładam jakoś logowanie na blenderowni .Chyba za często opcja szukaj wystarcza ...ale dzięki za wyprowadzenie z błędu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi