Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Chciałem nałożyć tekstury na wykonany model - uznałem, że fajnie by było gdyby model składał się z 3 materiałów, a więc zrobiłem materiał multisubobject z 3 ID i nadałem 3 kategorie ID na odpowiednich poligonach modelu. No i co teraz - uznałem, że najlepiej będzie skorzystać z unwrap, ale niespodzianka - jak próbuję tworzyć mapy dla poszczególnych materiałów to nie mogę rozwinąć modyfikatora żeby zaznaczyć Selec Face - po prostu nie ma tej opcji... A bez niej dość ciężko się pracuje :) Wie ktoś o co tutaj może chodzić? Ostatecznie podzieliłem model wg ID poligonów na 3 modele i mam zamiar z każdym pracować oddzielnie, ale zakładam, że można to zrobić jakoś sensownie na jednym modelu.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

W unvarpie powinno się dać wybierać siatki po ich numerach ID nie trzeba już nic zaznaczać bo już to zrobiłeś przypisując poligony do ID.

Napisano
  • Autor

Tylko chodzi o to, że nie wiem z czym pracuję :) Jak pracuję z zaznaczonym "Select face" to po zaznaczeniu elementu siatki po flatten mapping mam podświetlony ten fragment na modelu i odwrotnie - zaznaczam wybrany fragment na modelu i zaznacza mi się odpowiedni fragment siatki - a bez tego to trochę tak na ślepo :) Robi się setka tych puzzli i teraz szukaj każdego i obserwuj model czy trafiłeś...

Napisano

wywal unwrap i nadaj go jeszcze raz ... ja tak kiedyś miałem jak był najpierw dany unwrap a potem multimateriał

nie dam sobie uciąć czy w tym przypadku też pomoże

Napisano
  • Autor

Pokombinowałem z kolejnością dodawania materiału, ustalania ID poligonów i dodawaniem unwrapa i okazało się, że w niektórych przypadkach select face zostaje, a czasem znika :) Dzięki - zmiana kolejności (nie wiem dokładnie na jaką jeszcze ;) ) pomogła...