Jump to content

Recommended Posts

Posted

Chciałem nałożyć tekstury na wykonany model - uznałem, że fajnie by było gdyby model składał się z 3 materiałów, a więc zrobiłem materiał multisubobject z 3 ID i nadałem 3 kategorie ID na odpowiednich poligonach modelu. No i co teraz - uznałem, że najlepiej będzie skorzystać z unwrap, ale niespodzianka - jak próbuję tworzyć mapy dla poszczególnych materiałów to nie mogę rozwinąć modyfikatora żeby zaznaczyć Selec Face - po prostu nie ma tej opcji... A bez niej dość ciężko się pracuje :) Wie ktoś o co tutaj może chodzić? Ostatecznie podzieliłem model wg ID poligonów na 3 modele i mam zamiar z każdym pracować oddzielnie, ale zakładam, że można to zrobić jakoś sensownie na jednym modelu.

• Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted

Tylko chodzi o to, że nie wiem z czym pracuję :) Jak pracuję z zaznaczonym "Select face" to po zaznaczeniu elementu siatki po flatten mapping mam podświetlony ten fragment na modelu i odwrotnie - zaznaczam wybrany fragment na modelu i zaznacza mi się odpowiedni fragment siatki - a bez tego to trochę tak na ślepo :) Robi się setka tych puzzli i teraz szukaj każdego i obserwuj model czy trafiłeś...

Posted

wywal unwrap i nadaj go jeszcze raz ... ja tak kiedyś miałem jak był najpierw dany unwrap a potem multimateriał

nie dam sobie uciąć czy w tym przypadku też pomoże

Posted

Pokombinowałem z kolejnością dodawania materiału, ustalania ID poligonów i dodawaniem unwrapa i okazało się, że w niektórych przypadkach select face zostaje, a czasem znika :) Dzięki - zmiana kolejności (nie wiem dokładnie na jaką jeszcze ;) ) pomogła...