Napisano 15 Kwiecień 200420 l Witam, problem jest taki: mam skrypt ktory odpala max\'a laduje scene i renderuje co trzeba zamyka max\'a i wylacza kompa. Z Scanline i Brazil\'em wszystko bylo w porzadku ale Vray po wyrenderowaniu wyswietla komunikat \"I/O Error\" i sciezka gdzie chcialem zapisac render i nie zapisuje rendera, a przez to nie zamyka max\'a i kompa. Mam max6 i pelna wersje Vray\'a. Dodam jeszcze ze w miejscu gdzie chce zapisac jest jeszcze duuuzo miejsca a system plikow to FAT32 wiec nie ma mowy o jakichs ograniczeniach typu quota. Czekam na pomoc i z gory za nia dziekuje...
Napisano 21 Kwiecień 200420 l Autor udalo sie :) jesli ktos ma podobny problem to rozwiazanie jest proste: trzeba zmienic sposob zapisu sciezki pliku wyjsciowego z np. \"C:\\rednery\\test.bmp\" na \"C:\\\\rendery\\\\test.bmp\" czyli podobnie jak zapisuje sie sciezki sieciowe narka...
Napisano 22 Kwiecień 200420 l Autor witam, skrypt przydaje sie tylko w nocy bo zazwyczaj na noc go zapuszczam i ide spac :) pisze plik .bat ktory odpala max\'a pozniej laduje skrypt .ms laduje odpowiednia scene renderuje co trzeba zamyka max\'a i przy pomocy specjlnego programiku wylacza kompa a ja w tym czasie juz od dawna spie :) jedyny mankament jest taki ze najpierw trzeba sobie kompa wyciszyc zeby dalo sie przy nim spac kiedy pracuje (ja mam regulatory obrotow i kilka dodatkowych wentylatorow)
Napisano 17 Maj 200420 l Autor witam, ktos pytal o skrypt wiec go podaje, moze komus sie przyda :) potrzebne sa 2 pliki i program \"SwitchOff\" lub jakis inny sluzacy do wylaczania kompa, program \"SwitchOff\" jest freeware wiec wystarczy go sobie znalezc i zassac. pierwszy potrzebny plik to plik .bat np. \"renderuj.bat\". jesgo przykladowa zawartosc to: d:\\3dsmax6\\3dsmax -U MAXScript d:\\renderingi\\test.ms swoff /shutdown /wait:15 /force pierwsza linijka to odpalenie MAX\'a i wywolanie sktyptu o ktorym za chwile, natomiast druga to odpalenie programu ktory po zakonczeniu dzialania skryptu wylaczy kompa. U mnie jest to \"swoff\" czyli plik .exe programu o ktorym mowilem na poczatku oraz przelaczniki: /shutdown - wylacz kompa /wait:15 - zanim wylaczy zrobi countdown 15sek /force - ignoruje okienka dialogowe np. \"Czy zapisac zmiany?\" tak na wszelki wypadek :) drugi potrzebny plik to plik z odpowiednim skryptem, jego nazwa to np. \"test.ms\" (tak jak w pliku .bat wyzej) przykladowa tresc to: loadMaxFile \"d:\\3dsmax6\\scenes\\test.max\" render camera:$camera01 frame:4 \\ otputwidth:800 outputheight:600 \\ outputfile: (\"d:\\\\renderingi\\\\test.bmp\") render camera:$camera02 fromframe:10 toframe:20 \\ otputwidth:800 outputheight:600 \\ outputfile: (\"d:\\\\renderingi\\\\test.avi\") quitmax #noPrompt linijka - co robi 1 - podanie sciezki i nazwy sceny ktora chcemy zaladowac 2 - z ktorej kamery (widoku) chcemy renderowac oraz numer klatki do wyrenderowania 3 - rozmiar wyrenderowaniego pliku 4 - sciezka, nazwa i typ pliku wyjsciowego 5 - jak wczesniej tylko ze podany jest zakres (\"fromframe:10 toframe:20\" czyli 10-20) 6 - jak wczesniej 7 - jak wczesniej tylko ze renderujemy do pliku .avi 8 - wylaczenie max\'a Jeszcze tylko jedna rada: Przy ustawienu rozdzielczosci obie powinny sie pokrywac (ta w pliku i w skrypcie) jesli beda rozne to najprawdopodobniej wyrenderowany obraz nie bedzie tym czego oczekiwalismy. Mam nadzieje ze sie to komus przyda.
Napisano 13 Maj 200618 l Ja załatwiam to przy pomocy VideoPosta. Programuję kolejne zdarzenia - podaję kamery w oknie videopost - każę mu zapisywac do określonych plików, a na końcu każę mu uruchomić plik exe. który zamyka kompa (jakikolwiek program do wymuszania zamknięcia windy)