Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

problem jest taki:

mam skrypt ktory odpala max\'a laduje scene i renderuje co trzeba zamyka max\'a i wylacza kompa. Z Scanline i Brazil\'em wszystko bylo w porzadku ale Vray po wyrenderowaniu wyswietla komunikat \"I/O Error\" i sciezka gdzie chcialem zapisac render i nie zapisuje rendera, a przez to nie zamyka max\'a i kompa.

Mam max6 i pelna wersje Vray\'a.

Dodam jeszcze ze w miejscu gdzie chce zapisac jest jeszcze duuuzo miejsca a system plikow to FAT32 wiec nie ma mowy o jakichs ograniczeniach typu quota.

Czekam na pomoc i z gory za nia dziekuje...

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

udalo sie :)

jesli ktos ma podobny problem to rozwiazanie jest proste:

trzeba zmienic sposob zapisu sciezki pliku wyjsciowego z np.

\"C:\\rednery\\test.bmp\"

na

\"C:\\\\rendery\\\\test.bmp\"

czyli podobnie jak zapisuje sie sciezki sieciowe

narka...

Napisano
  • Autor

witam,

skrypt przydaje sie tylko w nocy bo zazwyczaj na noc go zapuszczam i ide spac :)

pisze plik .bat ktory odpala max\'a pozniej laduje skrypt .ms laduje odpowiednia scene renderuje co trzeba zamyka max\'a i przy pomocy specjlnego programiku wylacza kompa a ja w tym czasie juz od dawna spie :)

jedyny mankament jest taki ze najpierw trzeba sobie kompa wyciszyc zeby dalo sie przy nim spac kiedy pracuje (ja mam regulatory obrotow i kilka dodatkowych wentylatorow)

Napisano
  • Autor

witam,

ktos pytal o skrypt wiec go podaje, moze komus sie przyda :)

potrzebne sa 2 pliki i program \"SwitchOff\" lub jakis inny sluzacy do wylaczania kompa, program \"SwitchOff\" jest freeware wiec wystarczy go sobie znalezc i zassac.

pierwszy potrzebny plik to plik .bat np. \"renderuj.bat\". jesgo przykladowa zawartosc to:

d:\\3dsmax6\\3dsmax -U MAXScript d:\\renderingi\\test.ms

swoff /shutdown /wait:15 /force

pierwsza linijka to odpalenie MAX\'a i wywolanie sktyptu o ktorym za chwile,

natomiast druga to odpalenie programu ktory po zakonczeniu dzialania skryptu wylaczy kompa.

U mnie jest to \"swoff\" czyli plik .exe programu o ktorym mowilem na poczatku oraz przelaczniki:

/shutdown - wylacz kompa

/wait:15 - zanim wylaczy zrobi countdown 15sek

/force - ignoruje okienka dialogowe np. \"Czy zapisac zmiany?\" tak na wszelki wypadek :)

drugi potrzebny plik to plik z odpowiednim skryptem, jego nazwa to np. \"test.ms\" (tak jak w pliku .bat wyzej)

przykladowa tresc to:

loadMaxFile \"d:\\3dsmax6\\scenes\\test.max\"

render camera:$camera01 frame:4 \\

otputwidth:800 outputheight:600 \\

outputfile: (\"d:\\\\renderingi\\\\test.bmp\")

render camera:$camera02 fromframe:10 toframe:20 \\

otputwidth:800 outputheight:600 \\

outputfile: (\"d:\\\\renderingi\\\\test.avi\")

quitmax #noPrompt

linijka - co robi

1 - podanie sciezki i nazwy sceny ktora chcemy zaladowac

2 - z ktorej kamery (widoku) chcemy renderowac oraz numer klatki do wyrenderowania

3 - rozmiar wyrenderowaniego pliku

4 - sciezka, nazwa i typ pliku wyjsciowego

5 - jak wczesniej tylko ze podany jest zakres (\"fromframe:10 toframe:20\" czyli 10-20)

6 - jak wczesniej

7 - jak wczesniej tylko ze renderujemy do pliku .avi

8 - wylaczenie max\'a

Jeszcze tylko jedna rada:

Przy ustawienu rozdzielczosci obie powinny sie pokrywac (ta w pliku i w skrypcie) jesli beda rozne to najprawdopodobniej wyrenderowany obraz nie bedzie tym czego oczekiwalismy.

Mam nadzieje ze sie to komus przyda.

Napisano

jest jeszcze inny sposób - właczasz render na noc a ran owyłączasz kompa :)

Napisano

Ja załatwiam to przy pomocy VideoPosta.

Programuję kolejne zdarzenia - podaję kamery w oknie videopost - każę mu zapisywac do określonych plików, a na końcu każę mu uruchomić plik exe. który zamyka kompa (jakikolwiek program do wymuszania zamknięcia windy)