Skocz do zawartości

Szyba, odbicia, tło, scena interior

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Próbuję zrobić piękną scenę interior i zastanawiam się w jaki sposób stworzyć realistyczne szyby w oknach wraz z tłem za nimi. Nie ma problemu ze zrobieniem materiału szyby czy wstawieniem samego tła później w Photoshopie. Zastanawiam się tylko, jaki jest najbardziej optymalny sposób kompozycji takiej sceny, jeśli za oknem ma być tło, w oknach mają być szyby z odbiciami wnętrza a w środku dodatkowo inne obiekty, jak stoły, podłoga mają także odbijać tło.

Może istnieje jakiś prosty sposób na skomponowanie tego, który dałoby radę wypisać w kilku punktach?

Pewnie trzeba użyć Render Elements, jakieś kanały alpha, potem PS itp, ale nie wiem dokładnie co i jak.

Szukałem jakichś tutoriali na ten temat, ale nic nie znalazłem.

Jeszcze napotkałem taki problem (a może i nie): utworzony przeze mnie materiał szyby jest w 100% przezroczysty, wszystkie obiekty są za nim widoczne dobrze poza tłem, które robi się szare zamiast błękitne tak, jak to jest ustawione w Environment. Kombinowałem z ustawieniami materiału (diff, refl, refr, exit color biały), ale bez poprawy. Ale być może w ogóle nie powinienem zwracać na to uwagi, ponieważ później i tak zamierzam tło podkładać samemu?

VRay SP2

• Odpowiedzi 1
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Jest wiele metod musisz, jeszcze trochę pobadać temat, popatrzeć w dziale "WIP" jak inni to robią popróbować samemu i wykorzystywać tą która najlepiej tobie pasuje (albo po prostu najlepiej tobie wychodzi)

Na dobry początek zapraszam do zapoznania się z tym www tutorialem, jest tu opisane wszystko od początku do końca, jak w padną mi do głowy jeszcze jakieś inne tutki to dam znać, ale jak narazie to ten jest chyba najlepszy.

Pozdrawiam M.