Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

Mam dylemat ;]

Potrzebuję szybszego kompa do renderowania i mam dwie opcje:

1) złożyć nową maszynę na i5 albo i7

2) dokupić tylko procesor - np q8200 lub q9400

I tu pojawia się pytanie: czy warto w tej chwili wydać 700 na quada, skoro za tyle samo mógłbym mieć i5? Jaka jest różnica w wydajności? Jeżeli niewielka, to zupełnie nie opłacało by mi się kupować nowej płyty i ramu.

W tej chwili mam słabiutki Pentium Dual Core 1.6, 4 giga ramu i P5K więc spodziewam się poczuć znaczny przyrost mocy w obu przypadkach, ale gdyby np i5 miał być tylko dwa razyszybszy od tego co mam, czułbym się rozczarowany.

Doradźcie coś :) Może opłaca się od razu przesiąść na i7? JEżeli tak, to który socket?

• Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Polecam i5 najlepszy stosunek ceny do jakości.

I7 ? Jak tworzysz sceny bardzo rozbudowane to owszem warto. Ale jak na razie proste to i5 styknie.

Posted

jamnique, różnicę poczujesz i to dość znaczną. Miałem przyjemność wykonać test dziś wieczorem dla jednego z userów (pozdro mtrack:D). Ta sama scena, dwa różne procesory, Core 2 Duo E6300 i Core 2 Quad Q8200. W przypadku pierwszego, scena liczyła się ok. 20 minut, w przypadku Quad'a, zaledwie 9 minut.

Dodatkowo, procesor, który masz, czyli dual core, to starsza architektura i taki procesor już przy zestawieniu z Intel Core 2 Duo wypada dość blado.

Zależnie od budżetu, w przypadku zakupu "Płyta+Procesor", tak czy siak taniej Cię wyjdzie Intel Core 2 Quad, zamkniesz się w 1000zł. Za zestaw pod i5 musisz liczyć ok 1300zł.

Pozdr

Posted

Ciekawe, ja mam zupełnie owrotne doświadczenie z 64bitowymi systemami. Może nawet nie tyle jeśli chodzi o szybszy rendering, ile o możliwości wyrenderowania znacznie większych scen. Przez znacznie większych mam na myśli jakieś 20 razy większych na tym samym sprzęcie.

Posted

Ja mam takie paskudztwo :]. Wydajnosc wg mnie super, ale montaz... masakra i to nie ze wzgledu na problematyczność, ale o rozmiary. Ogromne to jest. Z centymetr, dwa od boku obudowy i na oko z pół centymetra od ramu... Mało brakowało i by nie weszlo. Jest możliwość zamontowania 4 wentylatorów, ale u mnie miejsce jest tylko na jeden :).

Przy normalnej pracy, mam tak ustawione, że wiatrak nawet sie nie załącza i sam radiator daje rade z odprowadzaniem ciepła, co wg mnie jest rewelacyjne. Cicho i skutecznie. Przy zwykłym oc (z i7 920 na i7 975) daje sobie rade rewelacyjnie, wyżej nawet nie próbowałem, bo póki co potrzeby nie ma.

ps. paskudztwo ;p