bagienny Napisano 24 Listopad 2009 Share Napisano 24 Listopad 2009 (edytowane) Witam wszystkich :) Na wstępie zaznaczam, że jest to mój pierwszy model samochodu ever, a drugi w ogóle (raz robiłem model telefonu komórkowego), więc proszę o wyrozumiałość ;) Parę godzin nad tym siedzę i chwilowo ma cuś takiego (materiały są tymczasowe bardzo): Proszę o jakieś porady na co powinienem zwracać uwagę, czego unikać, a czego zdecydowanie nie robić :P Pozdrawiam (poprzedni post zamieszczony w innym dziale, ale polecono mi spróbować tutaj :) Edytowane 16 Maj 2010 przez bagienny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plasti Napisano 26 Listopad 2009 Share Napisano 26 Listopad 2009 spoko, popraw tyl bo tam jakies babole sie klebia:D jak na 2 model ever to w deche bukowa, calkiem ladnie, jedziesz dalej z tym koksem szefie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bagienny Napisano 27 Listopad 2009 Autor Share Napisano 27 Listopad 2009 spoko, popraw tyl bo tam jakies babole sie klebia:D jak na 2 model ever to w deche bukowa, calkiem ladnie, jedziesz dalej z tym koksem szefie... A ja myślałem, że jest tak beznadziejnie, że nikt mi nic napisać nie chce ;) Trochę gliny na sprawę rzuciłem i obecnie po paru poprawkach i wywaleniu szyb wygląda tak jak w załącznikach. Widzę, że trochę przy dachu mi się geometria psuję, ale pracuję nad tym ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bagienny Napisano 28 Listopad 2009 Autor Share Napisano 28 Listopad 2009 Nie podobała mi się konstrukcja poprzedniego modelu, więc cała karoseria zrobiona od nowa ;) Jeszcze kilka poprawek i będzie cycuś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plasti Napisano 28 Listopad 2009 Share Napisano 28 Listopad 2009 lepiej, ale dalej widac babole z przodu, ej ludzie co wy sie boicie komentowac?????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kpulka Napisano 29 Listopad 2009 Share Napisano 29 Listopad 2009 To jest Mini Morris a nie Mini Cooper ;) Marzenie mojego Ojca Między przednią szybą, a boczną na górze jest babol :P no i światła tak w ogóle to musisz chyba popracować nad krawędziami łączącymi poszczególne fragmenty blachy. powodzenia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bagienny Napisano 30 Listopad 2009 Autor Share Napisano 30 Listopad 2009 OK, doszedł dach i nowe reflektory. Wiem, że na przedzie mam jeszcze drobne babole - tym się zajmę w najbliższym rzucie. To jest Mini Morris a nie Mini Cooper ;) Marzenie mojego Ojca Racja, mój błąd :) Między przednią szybą, a boczną na górze jest babol :P no i światła tak w ogóle to musisz chyba popracować nad krawędziami łączącymi poszczególne fragmenty blachy. Konkretnie które? Chodzi o te idące przy przednim i tylnym słupku? Odnośnie babola to wydaje mi się, że jest lepiej, ale pewności nie mam - chyba mam kiepskie oko do baboli :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xaoo Napisano 1 Grudzień 2009 Share Napisano 1 Grudzień 2009 Witam serdecznie, Milo mi zobaczyc kolejnego goscia zarazonego Mini mania :) Musze w tym miejscu Panow naprostowac. Jesli chodzi o Mini, to istnieja jego rozne nazwy. Mini Minor i Austin Se7en to dwa pierwsze modele Mini ktore wyszly na swiat. Ten sam model samochodu wyszedl pod roznymi nazwami - bo taka byla wtedy polityka firmy. Pozniej nazwa zostala ujednolicona na Mini Morris :) Co do modelu to jak na poczatek nie jest tragicznie, choc moglo by byc lepiej. Jesli Ci to pomoze, to zaznaczylem Ci kilkanascie miejsc do poprawki. 1. Tutaj musisz wykonac ciecie do konca tak jak Ci zaznaczylem. 2. Tu tez powinno byc wciecie. 3. Caly bok powinien byc bardziej okragly. 4. W tym miejscu nie powinienes miec zagiecia - wszystko powinno byc prosto. 5, 6 i 7. musisz zrobic chamfer krawedzi i ladnie wyprowadzic rogi. 8. To miejsce nie powinno byc az tak wypukle. 9 i 10. Musisz jeszcze popracowac nad zlaczeniem dwoch polowek. 11. Tutaj powinienes miec okragly rog a nie ostry. 12. Tu powinna byc lekka wypustka na blotnik. 13. Troche inaczej powinienes wyciac maske i w okolicach reflektora powinno dojsc jeszcze jedno ciecie. Troche tego sie uzbieralo, ale robie to wszystko w dobrej wierze, wiec sie nie zniechecaj tylko dzialaj. Jesli masz jakies pytania to wal smialo. Sam robilem Mini i wiem, ze jest ciezko. Mam swoj watek na forum jednak usunalem rendery z serwera, wiec za wiele Ci to nie pomoze. Przypomnialo mi sie jednak, ze rownolegle prowadzilem watek na innym forum, tylko ze angielskojezycznym: http://forum.cg-cars.com/showthread.php?t=5565 Pozdrawiam, xaoo P.S. Efekt finalny mozesz zobaczyc na: http://minionlinemuseum.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bagienny Napisano 2 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 2 Grudzień 2009 Witam serdecznie, Milo mi zobaczyc kolejnego goscia zarazonego Mini mania :) Musze w tym miejscu Panow naprostowac. Jesli chodzi o Mini, to istnieja jego rozne nazwy. Mini Minor i Austin Se7en to dwa pierwsze modele Mini ktore wyszly na swiat. Ten sam model samochodu wyszedl pod roznymi nazwami - bo taka byla wtedy polityka firmy. Pozniej nazwa zostala ujednolicona na Mini Morris :) Chyba wypada mi wierzyć na słowo. Referki mam chyba z Austina jeśli dobrze pamiętam. Co do modelu to jak na poczatek nie jest tragicznie, choc moglo by byc lepiej. Jesli Ci to pomoze, to zaznaczylem Ci kilkanascie miejsc do poprawki. 1. Tutaj musisz wykonac ciecie do konca tak jak Ci zaznaczylem. 2. Tu tez powinno byc wciecie. 3. Caly bok powinien byc bardziej okragly. 4. W tym miejscu nie powinienes miec zagiecia - wszystko powinno byc prosto. 5, 6 i 7. musisz zrobic chamfer krawedzi i ladnie wyprowadzic rogi. 8. To miejsce nie powinno byc az tak wypukle. 9 i 10. Musisz jeszcze popracowac nad zlaczeniem dwoch polowek. 11. Tutaj powinienes miec okragly rog a nie ostry. 12. Tu powinna byc lekka wypustka na blotnik. 13. Troche inaczej powinienes wyciac maske i w okolicach reflektora powinno dojsc jeszcze jedno ciecie. Wydaje mi się (a raczej mam nadzieję), że obecna wersja powinna być pozbawiona numerów: 1-7, 11. Resztą się zajmę, jak te będą w porządku - jak coś jeszcze jest niebardzo to daj znać, postaram się poprawić (jeśli w ogóle zrozumiem co jest źle :P) :) Troche tego sie uzbieralo, ale robie to wszystko w dobrej wierze, wiec sie nie zniechecaj tylko dzialaj. Jesli masz jakies pytania to wal smialo. Sam robilem Mini i wiem, ze jest ciezko.Mam swoj watek na forum jednak usunalem rendery z serwera, wiec za wiele Ci to nie pomoze. Przypomnialo mi sie jednak, ze rownolegle prowadzilem watek na innym forum, tylko ze angielskojezycznym: http://forum.cg-cars.com/showthread.php?t=5565 Pozdrawiam, xaoo P.S. Efekt finalny mozesz zobaczyc na: http://minionlinemuseum.com/ Cholerka, jak tak człowiek na to patrzy, to się odechciewa trochę robić (szczególnie jak się na swoje wypociny spojrzy :P). Dzięki za garść porad :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xaoo Napisano 2 Grudzień 2009 Share Napisano 2 Grudzień 2009 Hej hej, A coz to za odpowiedz. Nie wolno sie poddawac, a sill przyjdzie z czasem. Najwazniejsze jest by dzialac, a doswiadczenie przyjdzie z czasem. Ja swoj model meczylem ok 2 miesiecy. Do tego zrobilem dobre rozeznanie i zebralem odpowiednia dokumentacje. No postep jest juz widoczny i widac, ze probowales sie rozprawic z rogami i chamferami. Mam takie pytanie, bo nadal masz zbyt okragle krawedzie przy masce. Powiedz jakiej wartosci chamfera uzyles? Co do tego punktu 2-go to przyjrzyj sie dokladnie, bo tam pod oknami jest wyrazne zagiecie, ktorego u Ciebie nie ma tak widocznego. Na zachete powiem Ci,ze gril ladnie zrobiles. Dzialaj dzialaj!! Pozdrawiam, xaoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bagienny Napisano 2 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 2 Grudzień 2009 Hej hej, A coz to za odpowiedz. Nie wolno sie poddawac, a sill przyjdzie z czasem. Najwazniejsze jest by dzialac, a doswiadczenie przyjdzie z czasem. Ja swoj model meczylem ok 2 miesiecy. Do tego zrobilem dobre rozeznanie i zebralem odpowiednia dokumentacje. A to widocznie jestem bardzo niecierpliwy :P No postep jest juz widoczny i widac, ze probowales sie rozprawic z rogami i chamferami. Mam takie pytanie, bo nadal masz zbyt okragle krawedzie przy masce. Powiedz jakiej wartosci chamfera uzyles? Hm, no właśnie, bo w sumie nawet nie wiem czy dobrze robię te chamfery. Najpierw zaznaczam linię wzdłuż której idzie cięcie, robię chamfer 0,02-03, poprawiam krawędzie, żeby się nie rozjeżdzały, robię chamfer 0,01, zaznaczam poli ze środka cięcia i robię Extrude. Tylko właśnie problem się robi jak któreś krawędzie mają być ostrzejsze, bo przyznam się szczerze średnio wiem jak to zrobić. Próbowałem robić cięcia blisko krawędzi, ale efekt wychodził mocno taki sobie :( Co do tego punktu 2-go to przyjrzyj sie dokladnie, bo tam pod oknami jest wyrazne zagiecie, ktorego u Ciebie nie ma tak widocznego.Skończy się pewnie jednym wielkim weldem i dzierganiem od nowa :)) Na zachete powiem Ci,ze gril ladnie zrobiles.Długo z nim kombinowałem, ale w końcu coś się udało. Wiem, że jeszcze na jego górze powinno być takie małe wcięcie, ale to przy okazji zrobię :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bagienny Napisano 5 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 5 Grudzień 2009 OK, karoseria zrobiona trzeci raz od nowa :P Mam nadzieję, że jakiś postęp jednak widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 5 Grudzień 2009 Share Napisano 5 Grudzień 2009 co jest z tymi światłami? takich jeszcze nie widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bagienny Napisano 5 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 5 Grudzień 2009 A nie, nie, światła są, że tak powiem tymczasowe - na razie staram się skupić na tym, żeby karoseria wyglądała jak trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bagienny Napisano 5 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 5 Grudzień 2009 OK, światła już poprawione ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumis Napisano 5 Grudzień 2009 Share Napisano 5 Grudzień 2009 Mi się podoba. Gdyby ktoś pokazał mi ten model to bym pomyślał, że jakiś samochodowy maniak z naszego forum następny model dłubie. Z drugiej strony ani trochę na modelowaniu samochodów się nie znam (i nie chce się znać) ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 5 Grudzień 2009 Share Napisano 5 Grudzień 2009 No, mi też sie podoba :) Od początku śledzę wątek i cały czas czekam na finalny efekt. Wrzuć jeszcze siatkę przed smoothem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bagienny Napisano 5 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 5 Grudzień 2009 Nie wiem czy będzie dobrze widać: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 5 Grudzień 2009 Share Napisano 5 Grudzień 2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bagienny Napisano 5 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 5 Grudzień 2009 Ale po co?No ym, am, ja początkujący jestem, więc nie wiem. A to źle? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bagienny Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2009 Ostatni update na ten rzut: I coś na deser. Standardowe światła, testowe materiały - proszę nie krzyczeć ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markus23 Napisano 6 Grudzień 2009 Share Napisano 6 Grudzień 2009 masz tu fajne ustawienia http://www.3dm3.com/tutorials/vray_render_studio/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woody Napisano 6 Grudzień 2009 Share Napisano 6 Grudzień 2009 wsadz to w jakieś studio, dopieść materiałki, bo zapowiada się łądnie, czekam na kolejne up'y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bagienny Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2009 masz tu fajne ustawienia http://www.3dm3.com/tutorials/vray_render_studio/ A coś dla mentala też się znajdzie w rękawie? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markus23 Napisano 6 Grudzień 2009 Share Napisano 6 Grudzień 2009 ogólnie ustawień scenki pod render możesz użyć a jeśli chodzi o mental ray to materiały i probne rendery ich samych juz pod scenką dla ułatwienia np. ten car paint: http://www.vexal.com/Tutorials/Car%20Paint%20and%20Rendering%20setup%20with%20Mental%20Ray%20by%20veXal.htm reszte ustaw już z tutkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bagienny Napisano 15 Maj 2010 Autor Share Napisano 15 Maj 2010 Prawie pół roku przerwy i pierwsze przymiarki do studia. Pewnie wygląda niezbyt rewelacyjnie ale czekam z kubłem zimnej wody na ogień krytyki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bagienny Napisano 16 Maj 2010 Autor Share Napisano 16 Maj 2010 Drobny update. I detal na masce, niestety z upośledzoną czcionką :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bagienny Napisano 17 Maj 2010 Autor Share Napisano 17 Maj 2010 Ostatni update chwilowo, byłoby miło jakby ktokolwiek coś napisał, chociaż naturalnie nie naciskam >_> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi