jumpingboy Posted November 27, 2009 Posted November 27, 2009 Witam. Tym razem mam problem z wydolnością mojego kompa podczas pracy nad statkiem. Potrzebuje odciąć parę elementów i przenieść je w inne warstwy. Problem wygląda tak następująco: . Proszę o pomoc. Jak odizolować czerwone barierki od reszty tak żeby tworzyły osobny objekt a potem znowu je przyłączyć ?
jumpingboy Posted November 27, 2009 Author Posted November 27, 2009 Gdzie mogę znaleść to Detah ?? jakieś skróty klawiaturowe ?
Ania Posted November 27, 2009 Posted November 27, 2009 One są w tym samym obiekcie co burta, tak? Najlepiej nie tylko odłączyć, ale też skopiować jako linki. 1. w edit mode klikasz P (separate) > all lose parts (albo selected, jak wolisz) 2a. kasujesz wszystkie oprócz jednego, i tego kopiujesz z Alt-em (alt D). Uzyskasz w ten sposób osobne obiekty z tym samym meshem -> mniej geometrii w scenie. alternatywnie: 2b. nie kasujesz ich ale ustawiasz każdemu pivot w tym samym miejscu (najprościej w środku ciężkości, czyli menu Object > Transform > Center Cursor. Następnie selektujesz wszystkie i wciskasz L > Mesh Data. Efekt taki jak wyżej, ale nie musiałeś ustawiać ich na nowo. Pod F9 pisze ME i tam zobaczysz czy mają ten sam mesh (i ile obiektów korzysta z tego mesha).
Guest Setesh Posted August 26, 2010 Posted August 26, 2010 Witam, Jako że nie używam blendera a muszę się nim posłużyć mam pytanko. Jak oddzielić drzwi od reszty domku (chodzi mi o zaznaczenie)? Czy w blenderze jest jakaś opcja zaznaczająca całą bryłę (tak jak w maxie) - np cale drzwi, czy muszę bawić się w zaznaczanie kolejnych wierzchołków/wielokątów ? http://img834.imageshack.us/f/domek.jpg/ dzięki za wszelaką pomoc pozdrawiam.
szczuro Posted August 26, 2010 Posted August 26, 2010 najeżdżasz w edit mode na bryłę i L jeśli masz seamy to L w trybie zaznaczania face zaznaczya tylko wyspy ograniczone seamami inna opcja to zaznaczyć jeden wierzchołek/face i ctrl+plus z numerycznej (zaznacza najbliższe połączone elementy. można też zaznaczać ramką za pomocą B
Guest Setesh Posted August 26, 2010 Posted August 26, 2010 Dzięki wielkie, o zaznaczeniu z "B" gdzieś wyczytałem ale o reszcie jakoś się nie udało:). Myślę że "ctrl + +" mi wystarczy ;D
Recommended Posts