_Arti_ Posted November 28, 2009 Posted November 28, 2009 (edited) Mam dwa pytania odnośnie animacji. Gdy rigguje jakąś postać, najwięcej problemów sprawia mi miednica. Mimo, iż podczas unoszenia nóg wszystko wygląda poprawnie i zgodnie z anatomią, to już ułożenie bohatera w pozie np. medytacyjnej wywołuje.... Tragedię. Używam 3D Studio Max'a 9 i modyfikatora "skin". I tutaj pewnie popełniam błąd - czy jacyś bardziej doświadczeni riggerzy okolic miednicy mogą mi doradzić jak poprawnie wykonać rig w tej "sferze" by wyglądało to porządnie? Druga część posta dotyczy metody animowania pose-to-pose. Metoda ta polega na ustawianiu "głównych" poz animowanej postaci, a następnym poprawianiu błędów i dodawaniu pomniejszych kluczy pomiędzy głównymi, zgadza się? Down@ Wielkie dzięki ; ] Edited November 30, 2009 by _Arti_
PLS Posted November 29, 2009 Posted November 29, 2009 W przypadku obszaru miednicy chcac wykonac bardziej ekstremalne pozy zazwyczaj nalezy uzyc Skin Morph. Pose to pose - tak jak piszesz. 1
belzebub Posted December 2, 2009 Posted December 2, 2009 wymysliles sobie zeczywiscie ekstremalna poze. co do animowania pose to pose, twoj opis to pewne uproszczenie. http://www.lynda.com/home/DisplayCourseN.aspx?lpk2=95 tutaj jest to ladnie pokazane, zobacz link pose to pose animation. pozdrawiam
Recommended Posts