_Arti_ Napisano 28 Listopad 2009 Share Napisano 28 Listopad 2009 (edytowane) Mam dwa pytania odnośnie animacji. Gdy rigguje jakąś postać, najwięcej problemów sprawia mi miednica. Mimo, iż podczas unoszenia nóg wszystko wygląda poprawnie i zgodnie z anatomią, to już ułożenie bohatera w pozie np. medytacyjnej wywołuje.... Tragedię. Używam 3D Studio Max'a 9 i modyfikatora "skin". I tutaj pewnie popełniam błąd - czy jacyś bardziej doświadczeni riggerzy okolic miednicy mogą mi doradzić jak poprawnie wykonać rig w tej "sferze" by wyglądało to porządnie? Druga część posta dotyczy metody animowania pose-to-pose. Metoda ta polega na ustawianiu "głównych" poz animowanej postaci, a następnym poprawianiu błędów i dodawaniu pomniejszych kluczy pomiędzy głównymi, zgadza się? Down@ Wielkie dzięki ; ] Edytowane 30 Listopad 2009 przez _Arti_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PLS Napisano 29 Listopad 2009 Share Napisano 29 Listopad 2009 W przypadku obszaru miednicy chcac wykonac bardziej ekstremalne pozy zazwyczaj nalezy uzyc Skin Morph. Pose to pose - tak jak piszesz. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
belzebub Napisano 2 Grudzień 2009 Share Napisano 2 Grudzień 2009 wymysliles sobie zeczywiscie ekstremalna poze. co do animowania pose to pose, twoj opis to pewne uproszczenie. http://www.lynda.com/home/DisplayCourseN.aspx?lpk2=95 tutaj jest to ladnie pokazane, zobacz link pose to pose animation. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi