Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

CZy ktos moze mi wytlumaczyc jak zrobic taki materiał elewacyjny jak na zdjęciu poniżej? Ja bym się przymierzał do tego tak, że w opacity daję mapę siatki takiej zeby miało dziurki, ale jeszcze trzeba jakos zrobic to drzewo. Zależy mi żeby tym drzewem dało się kontrolowac i operowac bez zmiany tych dziurek w tle. Fajny materiał a nie wiem jak go zrobic :/

z6754534x.th.jpg

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wielkiej filozofii tutaj nie ma.

Opacity - dziurki siatki

Diffuse - mapa drzewek

Napisano
  • Autor

no niby tak, ale teraz robi sie problem. bo mam ustawione dziurki w odstepach jakie mi pasuja a jak dopasowa drzewo zeby nie poruszyc dziur??????

Napisano
  • Autor

aa i jesacze jedno- jak widac tutaj drzewko jest biale tak jak reszta tla. Czyli jak powinna wygladac mapa drzewa zeby drzewa byly biale? i reszta tez??

Napisano
  kjubas napisał:
aa i jesacze jedno- jak widac tutaj drzewko jest biale tak jak reszta tla. Czyli jak powinna wygladac mapa drzewa zeby drzewa byly biale? i reszta tez??

Czy mapa powinna być biała żeby wszystko było białe? ? Hmm... Chyba tak. :-)

To co widzisz na tej ścianie to gotowa mapa opacity. Będziesz miał drzewa i dziurki machnięte za jednym razem. Zamapuj to i tyle.

PICsell napisał:

Opacity - dziurki siatki

Diffuse - mapa drzewek

Ten przepis pasuje do sytuacji gdy drzewka są dziurkowane, na tym zdjęciu wygląda na to że nie są, więc zrób tak.

Diffuse ustawiasz biały kolor

a do opacity wrzucasz mapę podobną do tej:

z6754534x.jpg

Przygotuj ją sobie porządnie w szopie.

Edytowane przez PICsell

Napisano
  • Autor

tego sie obawialem ale sprobuje, duzo roboty bedzie z zadrzewieniem recznym dlugiej elewacji mojego budynku ale sprobuje zaraz

Napisano

pokombinuj filtrami, jest też jakiś fajny plugin do rastra. Poszukaj jakiś tutków do szopa a la raster i pójdzie szybko. Był wątek na forum o rastrze.

Edit: kozioo był szybszy. :-)