Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Od jakiegoś czasu bawię się w Blenderze. Ogólnie powoli dążę do stworzenia animacji bitwy kosmicznej. W związku z tym próbuję stworzyć animację tarczy energetycznej. Coś na wzór tej z Star Trek-a lub Stargate.

I tu pojawia się problem, ponieważ chcę by tacza rozświetlała się tylko w obszarze trafienia a nie cała wokół obiektu oraz nie wiem jak tarcza ma być widoczna tylko w momencie trafienia czegoś w nią. Próbowałem zrobić to ręcznym oświetlaniem jak w pliku załączonym ale pozostaje problem czarnych smug na reszcie powierzchni.

Powinno być, że alfa jest na reszcie 0 ale nie wiem czy da to się osiągnąć.

Proszę o pomoc a także jestem otwarty na inne propozycje rozwiązania tego.

Link do pliku .blend:

http://www.speedyshare.com/files/19660449/tarcza.blend

A tak chciałbym by mniej więcej wyglądała ta tarcza (od około 56s):

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A próbowałeś zrobić tak by na twojej tarczy energetycznej była jeszcze jedna siatka, może być w kształcie koła ale tak jakby była bardzo blisko tej siatki na której masz tarczę energetyczną. Z tej mniejszej siatki zrobisz efekt jakby rozchodzącej się fali i będziesz miał to co chcesz.

Napisano
  • Autor

Szczuro, właśnie o coś takiego mi chodziło. Próbowałem rozkminić ale nie udało mi się dojść jak powiązałeś alfe z obiektami Empty. Jakbyś mógł napisać taki szybki tutorial w paru słowach jak to zrobiłeś to będę szalenie wdzięczny

Napisano

w teksturze, map input dałem na object "OB:empty" a tekstura to radialny blend, w tym teksturze dalem jeszcze colorband aby ograniczyć zasięg/przejscie alphy

Edytowane przez szczuro