twi Napisano 18 Grudzień 2009 Napisano 18 Grudzień 2009 Witam Kolejny temat WIP. Dla motywacji i mam nadzieje drobnych rad, czy nawet krytyki. Mam ogólny pomysł, concept jak to ma wyglądać ale nie zawsze (warsztat) udaje się to przelać na ekran. W obecnym stanie trochę się zaciąłem, ale ciągle walczę z kompozycją zwłaszcza jak to sobie przerzuciłem w poziomie. Kolor na overlay tak dla orientacji, jak mniej więcej to wyprostuje, bo lewa strona strasznie mi ucieka w dół, chyba spłaszcze całość, wrócę do b/w, rozbiję na plany i potraktuje jako szkic.
Urbanboogie Napisano 18 Grudzień 2009 Napisano 18 Grudzień 2009 (edytowane) Nie uzywaj czarnego ani białego do cieni i rozjasniania, bo strasznie psuje to kolory. Ustaw sobie w programie kolor obszaru roboczego* na taki jaki ma tlo 3d maxa - znacznie Ci to pomoze w zmaganiu z bladoscia prac. Chyba na poczatku byloby tez lepiej gdybys malowal od razu w kolorze, a nie kolorowal. Powodzenia! :) *w sumie to nie wiem czy to sie nazywa obszar roboczy, chyba raczej chodzi o to, co otacza obszar roboczy, ale zabij mnie, nie wiem jak to sie nazywa Edytowane 18 Grudzień 2009 przez Urbanboogie
SBT77 Napisano 19 Grudzień 2009 Napisano 19 Grudzień 2009 Kolor kolorem - Urbanboogie dobrze mówi. Ja głównie przemyślałbym gdzie jest horyzont. Nie umiem przełknąć braku horyzontu na ilustracji, chociaż - on wcale nie musi się na niej znajdować. Ale być w sensie wpływu na przestrzeń - musi. Dlatego przekonuje mnie malarstwo Beksińskiego, bo chociaż deformuje i eksperymentuje prawie z wszystkim, w większości obrazów sprzedaje mi przestrzeń jak rzeźbiarz albo architekt.
leszek_lenia Napisano 19 Grudzień 2009 Napisano 19 Grudzień 2009 plam plam plam wiecej plam!! za mdlo i za jasno.. probuj pobawic sie czystymi kolorami... podciagaj kontrast tez. pozdro
twi Napisano 20 Grudzień 2009 Autor Napisano 20 Grudzień 2009 Dzięki za komentarze. Racja, chyba już nie będę wracać do b/w. Trochę więcej koloru, zrobiłem sobie paletę i próbuje wyciągnąć teraz więcej przestrzeni.
ICE Napisano 20 Grudzień 2009 Napisano 20 Grudzień 2009 Ujme to w ten sposob, musisz nauczyc sie selekcjonowac rady inncyh, moim zdaniem masz juz w tej chwili swoj styl i trzymaj sie go, po prostu trzeba wrocic do podstaw. Twoje prace stylem odrbine przypominaja mi te od Thx'a. Praca w b&w a pozniejsze kolorowanie to takze dobra i bardzo popularna metoda. Po prostu musisz nad wszystkim popracowac, krechy, kolor, walor, kompozycja, swiatlo. Efekty przyjda z czasem, ja moge tylko zyczyc wytrwalosci, a skoro mowa o zyczeniach, to niech te beda juz tymi swiatecznymi . Pozdrawiam :)
twi Napisano 20 Grudzień 2009 Autor Napisano 20 Grudzień 2009 Dzięki :) Tak się składa że zazwyczaj maluję od razu kolorem z b/w to raczej eksperyment.
Rotcore Napisano 20 Grudzień 2009 Napisano 20 Grudzień 2009 Praca Ci leci bo masz posraną perspektywę... zaznacz sobie horyzont bo się sypie praca... kompozycja mało ciekawa... na razie mydło wychodzi i brakuje poczucia przestrzeni... najlepiej to wyglądało w ostatniej wersji pierwszego postu... pozdro
Rekomendowane odpowiedzi