Napisano 18 Grudzień 200915 l Witam Kolejny temat WIP. Dla motywacji i mam nadzieje drobnych rad, czy nawet krytyki. Mam ogólny pomysł, concept jak to ma wyglądać ale nie zawsze (warsztat) udaje się to przelać na ekran. W obecnym stanie trochę się zaciąłem, ale ciągle walczę z kompozycją zwłaszcza jak to sobie przerzuciłem w poziomie. Kolor na overlay tak dla orientacji, jak mniej więcej to wyprostuje, bo lewa strona strasznie mi ucieka w dół, chyba spłaszcze całość, wrócę do b/w, rozbiję na plany i potraktuje jako szkic.
Napisano 18 Grudzień 200915 l Nie uzywaj czarnego ani białego do cieni i rozjasniania, bo strasznie psuje to kolory. Ustaw sobie w programie kolor obszaru roboczego* na taki jaki ma tlo 3d maxa - znacznie Ci to pomoze w zmaganiu z bladoscia prac. Chyba na poczatku byloby tez lepiej gdybys malowal od razu w kolorze, a nie kolorowal. Powodzenia! :) *w sumie to nie wiem czy to sie nazywa obszar roboczy, chyba raczej chodzi o to, co otacza obszar roboczy, ale zabij mnie, nie wiem jak to sie nazywa Edytowane 18 Grudzień 200915 l przez Urbanboogie
Napisano 19 Grudzień 200915 l Kolor kolorem - Urbanboogie dobrze mówi. Ja głównie przemyślałbym gdzie jest horyzont. Nie umiem przełknąć braku horyzontu na ilustracji, chociaż - on wcale nie musi się na niej znajdować. Ale być w sensie wpływu na przestrzeń - musi. Dlatego przekonuje mnie malarstwo Beksińskiego, bo chociaż deformuje i eksperymentuje prawie z wszystkim, w większości obrazów sprzedaje mi przestrzeń jak rzeźbiarz albo architekt.
Napisano 19 Grudzień 200915 l plam plam plam wiecej plam!! za mdlo i za jasno.. probuj pobawic sie czystymi kolorami... podciagaj kontrast tez. pozdro
Napisano 20 Grudzień 200915 l Autor Dzięki za komentarze. Racja, chyba już nie będę wracać do b/w. Trochę więcej koloru, zrobiłem sobie paletę i próbuje wyciągnąć teraz więcej przestrzeni.
Napisano 20 Grudzień 200915 l Ujme to w ten sposob, musisz nauczyc sie selekcjonowac rady inncyh, moim zdaniem masz juz w tej chwili swoj styl i trzymaj sie go, po prostu trzeba wrocic do podstaw. Twoje prace stylem odrbine przypominaja mi te od Thx'a. Praca w b&w a pozniejsze kolorowanie to takze dobra i bardzo popularna metoda. Po prostu musisz nad wszystkim popracowac, krechy, kolor, walor, kompozycja, swiatlo. Efekty przyjda z czasem, ja moge tylko zyczyc wytrwalosci, a skoro mowa o zyczeniach, to niech te beda juz tymi swiatecznymi . Pozdrawiam :)
Napisano 20 Grudzień 200915 l Autor Dzięki :) Tak się składa że zazwyczaj maluję od razu kolorem z b/w to raczej eksperyment.
Napisano 20 Grudzień 200915 l Praca Ci leci bo masz posraną perspektywę... zaznacz sobie horyzont bo się sypie praca... kompozycja mało ciekawa... na razie mydło wychodzi i brakuje poczucia przestrzeni... najlepiej to wyglądało w ostatniej wersji pierwszego postu... pozdro