Napisano 22 Grudzień 200915 l Przede wszystkim witam na forum. Dopiero zaczynam pracę z 3DS MAX i mało jeszcze umiem, dlatego moje pytanie może się wydawać głupie. Pytanie oczywiście jak wyżej, czyli jak mam obiekt stworzony z trójkątów, to jak zrobić, żeby były tam prostokąty ?
Napisano 22 Grudzień 200915 l Wszystko zależy od tego jak zbudowany jest model i w jakiej wersji Maxa pracujesz. Na początek sprowadź obiekt do Editable poly. :) Sprawdź ten skrypt: http://www.scriptspot.com/3ds-max/detriangulator Jeśli posiadasz 3ds maxa 2010 procedura pozbywania się "trójkątów" może wyglądać mniej więcej tak: Graphite Modeling Tools (polyboost)->Geometry->Quadrify Edytowane 22 Grudzień 200915 l przez Wray
Napisano 23 Grudzień 200915 l Autor Ja pracuję w tej chwili na wersji 6.0. A czy jest jakiś sposób żeby od razu mi rysował w tym systemie? Bo na uczelni jak robimy to tak właśnie jest.
Napisano 23 Grudzień 200915 l max 2010 ma calkiem dobre nowe narzedzie do takich rzeczy. Quad-costam sie nazywa:D EDIT @Wray mnie uprzedzil dopiero zauwazylem;) Edytowane 25 Grudzień 200915 l przez guru
Napisano 24 Grudzień 200915 l max 2010 ma calkiem dobre nowe narzedzie do takich rzeczy. Quad-costam sie nazywa:D EDIT @Wray mnie uprzedzil dopiero zauwarzylem;) Gdzie jest to narzędzie w maxie design 2010? Przeklikałem wszystkie opcje i jakoś go nie widzę. W F1 tez nie ma opcji: quadrify ani quad-costam :(
Napisano 24 Grudzień 200915 l Quadrify jest pod F1. Sam przed chwilą sprawdzałem. :) Chodzi o ten pasek nad viewportami (Graphite Modeling Tools, Freeform, Selection). Postaw przykładowego Boxa, przekonwertuj go do Editable poly i szukaj w sekcji Geometry. Pozdrawiam, Wray Edytowane 25 Grudzień 200915 l przez Wray
Napisano 25 Grudzień 200915 l A u mnie nie ma (dowód poniżej). Może w Designie trzeba coś odblokować, żeby ta funkcja była? Z drugiej strony dziwne, jak czytałem kiedyś tu na forum to o różnicach pomiędzy maxem a designem to nikt o tym nie wspomniał. Nawet cena tych programów w ProCAD jest identyczna. Ktoś może wie o co chodzi?
Napisano 25 Grudzień 200915 l a co ty masz za maxa że masz po polsku?? max design 2010, zakładki w f1 są tylko w j. polskim... dlatego, że winda jest pl, chyba każdy program tak ma.
Napisano 25 Grudzień 200915 l A widzisz, trzeba było nacisnąć Show full ribbon, żeby tą opcję wyświetlić. U mnie pod Quadrify się info nie wyświetlało, dopiero pod ribbon znalazłem. Dzięki.