gonzo71 Napisano 25 Grudzień 2009 Napisano 25 Grudzień 2009 Nie moge ogarnac tego czemu tak sie dzieje. Mam lampke z zamknietym od gory kloszem, nieprzezroczystym, wrzucam do srodka free light spherical z zaznaczonym tylko point. Swiatlo przechodzi przez oprawke i oswietla sufit. Jak tego uniknac?
pressenter Napisano 25 Grudzień 2009 Napisano 25 Grudzień 2009 Scanline, mental, vray? Wydaje mi się, że dla vraya, włączając jego cienie, musisz jeszcze określićUVW size?
gonzo71 Napisano 25 Grudzień 2009 Autor Napisano 25 Grudzień 2009 (edytowane) Sorry. Randeruje w Mentalu. Kolejna proba bo myslalem ze cos nie tak z modelem lampy. Zrobilem boxa, otworzylem od dolu, dalem shell na boxa, wstawilem do srodka free omni i dalej to samo, swieci na sufit przez boxa i na boki tez. Najpierw myslalem ze to swiatlo odbite od bialej podlogi ale nie. Help Edytowane 25 Grudzień 2009 przez gonzo71
gonzo71 Napisano 25 Grudzień 2009 Autor Napisano 25 Grudzień 2009 ok. doszedlem o co biega. mialem wylaczone rzucanie cienie przez swiatlo. mimo wszystko tego nie rozumiem czemu przy wylaczonych cieniach swieci przez box
Robertus Napisano 25 Grudzień 2009 Napisano 25 Grudzień 2009 no bo niema cieni = światło leci wolno to i nie zatrzymuje się na ścianach boxa czy innego elementu
pressenter Napisano 25 Grudzień 2009 Napisano 25 Grudzień 2009 ok. doszedlem o co biega. mialem wylaczone rzucanie cienie przez swiatlo. mimo wszystko tego nie rozumiem czemu przy wylaczonych cieniach swieci przez box Hehe, bo jeśli by nie świeciło to z drugiej strony tego boxa byłby cień? :D
gonzo71 Napisano 26 Grudzień 2009 Autor Napisano 26 Grudzień 2009 Dzieki. Nie jestem jeszcze biegly w maxie.
gonzo71 Napisano 26 Grudzień 2009 Autor Napisano 26 Grudzień 2009 Kolejny dzien, kolejne problemy. Probuje robic halogenki w suficie i wlasnie nie wiem ale nie chce swiecic ksztalt . Uzywam mentala, swiatlo photometric spot, zaznaczona opcja emit light from shape i tu wybrany disc i zaznaczona opcja visable in randerer i swiatloo swieci a okraglego swiecacego ksztaltu nie widac?? Jakiego swiatla uzywac do tego celu?
sebx Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 o cocś takiego Ci chodzi? http://www.enjoycg.com/forums/enjoycg-tutorials/3272-self-illuminating-materials-flourescent-lamp.html
pressenter Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 Z tego co ja pamiętam, to w tym Twoim photometric musisz zaznaczyć Light distribution Photometric web i poniżej w sekcji distribution podać ścieżkę do pliku *.ies z "kształtem światłą. Kiedyś były fajne iesy w darmowej sekcji Everów, ale już nie widzę. :|
Rekomendowane odpowiedzi