Napisano 25 Grudzień 200915 l Nie moge ogarnac tego czemu tak sie dzieje. Mam lampke z zamknietym od gory kloszem, nieprzezroczystym, wrzucam do srodka free light spherical z zaznaczonym tylko point. Swiatlo przechodzi przez oprawke i oswietla sufit. Jak tego uniknac?
Napisano 25 Grudzień 200915 l Scanline, mental, vray? Wydaje mi się, że dla vraya, włączając jego cienie, musisz jeszcze określićUVW size?
Napisano 25 Grudzień 200915 l Autor Sorry. Randeruje w Mentalu. Kolejna proba bo myslalem ze cos nie tak z modelem lampy. Zrobilem boxa, otworzylem od dolu, dalem shell na boxa, wstawilem do srodka free omni i dalej to samo, swieci na sufit przez boxa i na boki tez. Najpierw myslalem ze to swiatlo odbite od bialej podlogi ale nie. Help Edytowane 25 Grudzień 200915 l przez gonzo71
Napisano 25 Grudzień 200915 l Autor ok. doszedlem o co biega. mialem wylaczone rzucanie cienie przez swiatlo. mimo wszystko tego nie rozumiem czemu przy wylaczonych cieniach swieci przez box
Napisano 25 Grudzień 200915 l no bo niema cieni = światło leci wolno to i nie zatrzymuje się na ścianach boxa czy innego elementu
Napisano 25 Grudzień 200915 l gonzo71 napisał: ok. doszedlem o co biega. mialem wylaczone rzucanie cienie przez swiatlo. mimo wszystko tego nie rozumiem czemu przy wylaczonych cieniach swieci przez box Hehe, bo jeśli by nie świeciło to z drugiej strony tego boxa byłby cień? :D
Napisano 26 Grudzień 200915 l Autor Kolejny dzien, kolejne problemy. Probuje robic halogenki w suficie i wlasnie nie wiem ale nie chce swiecic ksztalt . Uzywam mentala, swiatlo photometric spot, zaznaczona opcja emit light from shape i tu wybrany disc i zaznaczona opcja visable in randerer i swiatloo swieci a okraglego swiecacego ksztaltu nie widac?? Jakiego swiatla uzywac do tego celu?
Napisano 26 Grudzień 200915 l o cocś takiego Ci chodzi? http://www.enjoycg.com/forums/enjoycg-tutorials/3272-self-illuminating-materials-flourescent-lamp.html
Napisano 26 Grudzień 200915 l Z tego co ja pamiętam, to w tym Twoim photometric musisz zaznaczyć Light distribution Cytat Photometric web i poniżej w sekcji distribution podać ścieżkę do pliku *.ies z "kształtem światłą. Kiedyś były fajne iesy w darmowej sekcji Everów, ale już nie widzę. :|