Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Nie moge ogarnac tego czemu tak sie dzieje.

Mam lampke z zamknietym od gory kloszem, nieprzezroczystym, wrzucam do srodka free light spherical z zaznaczonym tylko point. Swiatlo przechodzi przez oprawke i oswietla sufit. Jak tego uniknac?

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Scanline, mental, vray? Wydaje mi się, że dla vraya, włączając jego cienie, musisz jeszcze określićUVW size?

Napisano
  • Autor

Sorry. Randeruje w Mentalu.

Kolejna proba bo myslalem ze cos nie tak z modelem lampy.

Zrobilem boxa, otworzylem od dolu, dalem shell na boxa, wstawilem do srodka free omni i dalej to samo, swieci na sufit przez boxa i na boki tez.

Najpierw myslalem ze to swiatlo odbite od bialej podlogi ale nie.

Help

Edytowane przez gonzo71

Napisano
  • Autor

ok. doszedlem o co biega. mialem wylaczone rzucanie cienie przez swiatlo. mimo wszystko tego nie rozumiem czemu przy wylaczonych cieniach swieci przez box

Napisano

no bo niema cieni = światło leci wolno to i nie zatrzymuje się na ścianach boxa czy innego elementu

Napisano
  gonzo71 napisał:
ok. doszedlem o co biega. mialem wylaczone rzucanie cienie przez swiatlo. mimo wszystko tego nie rozumiem czemu przy wylaczonych cieniach swieci przez box

Hehe, bo jeśli by nie świeciło to z drugiej strony tego boxa byłby cień? :D

Napisano
  • Autor

Kolejny dzien, kolejne problemy.

Probuje robic halogenki w suficie i wlasnie nie wiem ale nie chce swiecic ksztalt .

Uzywam mentala, swiatlo photometric spot, zaznaczona opcja emit light from shape i tu wybrany disc i zaznaczona opcja visable in randerer i swiatloo swieci a okraglego swiecacego ksztaltu nie widac??

Jakiego swiatla uzywac do tego celu?

Napisano

Z tego co ja pamiętam, to w tym Twoim photometric musisz zaznaczyć Light distribution

Cytat
Photometric web

i poniżej w sekcji distribution podać ścieżkę do pliku *.ies z "kształtem światłą.

Kiedyś były fajne iesy w darmowej sekcji Everów, ale już nie widzę. :|