Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

pytanie w temacie: czy mogę wykorzystywać zdjęcia z Wikipedii i dowolnie je przerabiać, np. robić fotomontaże itp.? - czy muszę zaznaczyć, że to nie moje zdjęcie (tylko 'Wikipedii')?

Gdzieś na forum (chyba prawnicznym) pewien człowiek się kłócił o to, a teoretycznie jest to licencja 'public domain', więc... chcę być 'w porządku' i dlatego proszę o pomoc/odpowiedź ;)

Pozdrawiam, Mariusz.

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  mariusz89016 napisał:
pytanie w temacie: czy mogę wykorzystywać zdjęcia z Wikipedii i dowolnie je przerabiać, np. robić fotomontaże itp.? - czy muszę zaznaczyć, że to nie moje zdjęcie (tylko 'Wikipedii')?

Uhm. Cięzki temat, bo z tego co mi wiadomo prawodawstwo odnoszące się do tych kwesti jest różne w różnych krajach.

Kwestia komplikuje się jeszcze bardziej gdy - o ile dobrze pamiętam - przyjmiemy że prawa autorskie dzielą się na majątkowe i osobiste, a te drugie są niezbywalne.

Najlepiej poradzić się prawnika nie grafika, w tym świecie zbyt swobodnie podchodzi się do pewnych spraw. Niestety.

Napisano

Przechodząc na stronę z obrazkiem znajdziesz na niej akapit dotyczący licencjonowania. Warunki umieszczone tam są wiążące.

Napisano
  • Autor

Czyli jeśli zdjęcie jest na Creative Commons i nie jest oznaczone dodatkową zabraniającą czegoś licencją, to mogę sobie luzem przerabiać i modyfikować?