Napisano 29 Grudzień 200915 l Witam, pytanie w temacie: czy mogę wykorzystywać zdjęcia z Wikipedii i dowolnie je przerabiać, np. robić fotomontaże itp.? - czy muszę zaznaczyć, że to nie moje zdjęcie (tylko 'Wikipedii')? Gdzieś na forum (chyba prawnicznym) pewien człowiek się kłócił o to, a teoretycznie jest to licencja 'public domain', więc... chcę być 'w porządku' i dlatego proszę o pomoc/odpowiedź ;) Pozdrawiam, Mariusz.
Napisano 29 Grudzień 200915 l mariusz89016 napisał: pytanie w temacie: czy mogę wykorzystywać zdjęcia z Wikipedii i dowolnie je przerabiać, np. robić fotomontaże itp.? - czy muszę zaznaczyć, że to nie moje zdjęcie (tylko 'Wikipedii')? Uhm. Cięzki temat, bo z tego co mi wiadomo prawodawstwo odnoszące się do tych kwesti jest różne w różnych krajach. Kwestia komplikuje się jeszcze bardziej gdy - o ile dobrze pamiętam - przyjmiemy że prawa autorskie dzielą się na majątkowe i osobiste, a te drugie są niezbywalne. Najlepiej poradzić się prawnika nie grafika, w tym świecie zbyt swobodnie podchodzi się do pewnych spraw. Niestety.
Napisano 29 Grudzień 200915 l Przechodząc na stronę z obrazkiem znajdziesz na niej akapit dotyczący licencjonowania. Warunki umieszczone tam są wiążące.
Napisano 29 Grudzień 200915 l Autor Czyli jeśli zdjęcie jest na Creative Commons i nie jest oznaczone dodatkową zabraniającą czegoś licencją, to mogę sobie luzem przerabiać i modyfikować?