Napisano 30 Grudzień 200915 l Z 10 razy oglądałem tutorial http://blendernewbies.blogspot.com/2006/10/video-rendering-solid-wireframes.html i wciąż nie wiem co robię nie tak bo ciągle albo renderuję sam solid albo wire a niby robię krok po kroku .Co chwila robię pauzę ,zmieniam ustawienia i ....nie wychodzi .Czy ktoś się domyśla co mogę robić nie tak bo jak wpisuję wire w materiale to nie pojawia mi się cyfra 2 dopiero jak wcisnę F i dalej robię jak w filmie .Próbowałem na różne sposoby i nic z tego .Mam wersjię blendera 2.49b .
Napisano 30 Grudzień 200915 l nie wiem nie oglądałem, ale pewnie ten tut jest oparty o rozwiązanie warstw więc na 1 masz solid a na drugiej wire ale na 1 i na 2 masz te same obiekty czyli kopiujesz obiekty z solidem na drugą warstwę i nadajesz im materiał wire odpowiednio ustawiony (ztransp włączony, zoffs 0.05, wire włączone shadeles włączone i kolor czarny wybrany) druga opcja to ta z wykorzystaniem nodów gdzie robisz screena z okna i mieszasz dwa obrazy. Przydaje się w nodach Backdrop ale u mnie niemiłosiernie komp tnie jak to załączę. Masz 2 obrazy potem add/color/mix tu trzeba z wartością trochę poeksperymentować; render podłączasz pod drugie wejście a screen w pierwsze i jeszcze dodajesz okno Viewer by widoczny był efekt tego co robisz. Edytowane 30 Grudzień 200915 l przez mandragora
Napisano 30 Grudzień 200915 l Autor Faktycznie z warstwami działa jednak nie wiem jak to zrobić w nodach bo chciał bym zaoszczędzić przy renderowaniu no bo ten sam model 2 razy to 2 razy tyle vertex-ów itp więc liczenia pewnie też .Kombinowałem sam z nodami ale nie wychodzi mi to zupełnie ...wie ktoś jak to zrobić .
Napisano 30 Grudzień 200915 l W przypadku nodów musiałbyś połączyć wszystkie obiekty jakie masz i dać screenshota i zmieszać 2 obrazy ale jeśli to animka to już takich rzeczy nie zrobisz bo nie wiem czy jest taki skrypt który by ci zgrał obraz z viewport, nie mówię że się nie da ale szkoda na to czasu ale jakbym wybierał to zrobiłbym to za pomocą 2 warstw