Napisano 12 Styczeń 201015 l Witam. Jaki jest najlepszy sposób na robienie dziur w modelu? Ja korzystam z "CTRL" + "R" i później wywalam tego face-a, ale to przysparza dużo problemów. Chodzi mi o dziury na okna, światła itp. PS. Drugie pytanie: Jak mam dziurę na okno, to jak najlepiej zrobić grubsze jej krawędzie, ponieważ ja robię z boku plane, a później wytłaczam i to jest bardzo chude, więc chciałbym te ścianki trochę pogrubić.
Napisano 12 Styczeń 201015 l Skrypt Solidify albo extrudowanie ścianek; z tym robieniem dziur to dziwna sprawa ale musisz dobrze przemyśleć jak siatka ma wyglądać by potem przypału nie było podczas subsurfu
Napisano 12 Styczeń 201015 l Autor Właśnie sprawia problemy z subsurfem. A ten skrypt soldify na czym polega?
Napisano 12 Styczeń 201015 l skrypt polega na nadaniu grubośći ściankom zgodnie z kierunkiem normalnych, jak modelujesz dziury trzymaj się czworokątów a omijaj jak najbardziej trójkąty
Napisano 12 Styczeń 201015 l boolean, ale trzeba z nim uważać bo potrafi nieźle namieszać. Mini tutek mogę zrobić jak chcesz, zresztą i tak zrobię by ktoś więcej sie nie pytał Edytowane 12 Styczeń 201015 l przez mandragora
Napisano 12 Styczeń 201015 l 1. robisz cylinder w tym przypadku z podziałem 32 i wybierasz interesujące cię miejsce i dajesz Shift + V i wybierasz top. Dzielisz wtedy tyle razy aby wyszły ci równe kwadraty, przydaje się wtedy dodanie plane z odpowiednim podziałem by widzieć czy równo dzielisz cylinder. 2. Zaznaczasz plane prócz tego pośrodku i dajesz klife z wyborem midpoints by wmiarę ładnie ci to podzielił; nadal jesteś w tym samym widoku i dodajesz circle też o dalej liczbie krawędzi, tutaj 12; zaznaczasz boczny rząd plane i znów wybierasz Shift + V top i dopasowujesz verteksy do circle, w ten sam sposób postępujesz pośrodku i z prawej strony. 3. To mamy już wszystko gotowe wystarczy usunąć plane w srodku i ekstrudować z kierunkiem normalnych warto wtedy przejść na orientację normal ponieważ przez całą pracę byliśmy w orientacji View. 4. Dajemy jeszcze blisko dodatkowy podział i subsurf i mamy gotowe. Edytowane 12 Styczeń 201015 l przez mandragora