Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, pewnie kolejny banał, ale nie mogłem znaleźć. Jak w temacie: mam zbyt czułą myszkę w podglądzie, co w efekcie jest bardzo kłopotliwe, ponieważ chcąc wykonać choćby drobny ruch pan view, zoom, lub arc rotate od razu uciekam poza scenę. Problem pojawia się tylko w oknie perspective. Nie wiem co włączyłem. Wiem, że w innych projektach jest normalnie. Porsze o pomoc w powrocie do normalności. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

W prawym dolnym rogu masz ikonkę do centrowania, taki box z ramkami, o ile dobrze pamiętam (nie mam maxa przed sobą), sprawdź, czy pomoże. Rozumiem, że dla kamery wszystko jest w porządku?

Napisano
  • Autor

hmm, pomogło. Ta funkcja nazywa się zoom extends, jest możliwe na stałe ustawienie tego centrowania gdzieś bliżej sceny?

Napisano

Przesuwając się po oknie perspective również przenosisz ten centralny punkcik. Używając kamery masz pivocik zaznaczony i możesz go dowolnie przesuwać tak jak każdy inny obiekt. Przy modelowaniu często się można zapomnieć i okienko perspektywy szaleje, ale i tak chyba najlepszym sposobem jest ręczne przesuwanie widoku.

Napisano

albo możesz użyć opcji obracania widoku wokół zaznaczonego obiektu 123jj.jpg wystarczy rozwinąć tą ikonkę i dać tą żółtą.

Ps. skrót dla zoom extents to "z"

Pozdrawiam

Edytowane przez blomd

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności