Napisano 14 Styczeń 201015 l Witam, pewnie kolejny banał, ale nie mogłem znaleźć. Jak w temacie: mam zbyt czułą myszkę w podglądzie, co w efekcie jest bardzo kłopotliwe, ponieważ chcąc wykonać choćby drobny ruch pan view, zoom, lub arc rotate od razu uciekam poza scenę. Problem pojawia się tylko w oknie perspective. Nie wiem co włączyłem. Wiem, że w innych projektach jest normalnie. Porsze o pomoc w powrocie do normalności. Pozdrawiam.
Napisano 14 Styczeń 201015 l Prawdopodobnie pivocik względem którego obracasz "kamerę" jest gdzieś daleko od środka sceny,napisz jaki soft
Napisano 14 Styczeń 201015 l W prawym dolnym rogu masz ikonkę do centrowania, taki box z ramkami, o ile dobrze pamiętam (nie mam maxa przed sobą), sprawdź, czy pomoże. Rozumiem, że dla kamery wszystko jest w porządku?
Napisano 14 Styczeń 201015 l Autor hmm, pomogło. Ta funkcja nazywa się zoom extends, jest możliwe na stałe ustawienie tego centrowania gdzieś bliżej sceny?
Napisano 14 Styczeń 201015 l Przesuwając się po oknie perspective również przenosisz ten centralny punkcik. Używając kamery masz pivocik zaznaczony i możesz go dowolnie przesuwać tak jak każdy inny obiekt. Przy modelowaniu często się można zapomnieć i okienko perspektywy szaleje, ale i tak chyba najlepszym sposobem jest ręczne przesuwanie widoku.
Napisano 28 Styczeń 201015 l albo możesz użyć opcji obracania widoku wokół zaznaczonego obiektu wystarczy rozwinąć tą ikonkę i dać tą żółtą. Ps. skrót dla zoom extents to "z" Pozdrawiam Edytowane 29 Styczeń 201015 l przez blomd