Napisano 19 Styczeń 201015 l Witam Jestem w trakcie projektowania mieszkania mam jedno małe pytanie. W jaki sposób zamrozić ( ściany, podłogę ) tak aby było je widać ale nie można ich przesunąć ani dotknąć???
Napisano 19 Styczeń 201015 l Jeśli jest to 3ds max to zaznaczasz obiekty nastepnie przyciskasz prawym przyciskiem myszy i wybierasz "Freeze Selection"
Napisano 19 Styczeń 201015 l w object properties zmieniasz "by layer" na "by object" i tam masz taką opcję (nie pamiętam dokładnie jak brzmi ale od razu znajdziesz). Oczywiście w Maxie.
Napisano 19 Styczeń 201015 l Zainteresuj się panelem "Layers" - na górnym ToolBarze powinna być ikona z 3-ma kartkami. Po chwili zauważysz że można łatwo dodawać nowe warstwy i dodawać do nich aktualnie zaznaczone obiekty w scenie. W ten sposób można pogrupować sobie meble, ściany itp. później to już tylko z górki, wystarczy przy danej Warstwie nacisnąć ikonkę w kształcie śnieżynki i wszystkie obiekty na warstwie będą zamrożone w scenie. Niestety wiąże się to z poszarzeniem obiektów i niewyświetlaniem materiałów (można to wyłączyć w Object Properies obiektu odznaczając "show frozen in gray"). Alternatywą może tyć zaznaczenie/zgrupowanie wszystkich obiektów którym chcesz wyłączyć przesuwanie, obracanie, skalowanie - przejście do panelu bocznego "Hierarchy" - wybranie zakładki "Link Info" - i tutaj jest cały dział "Locks" - można zablokować przesuwanie, obrót, skalowanie dla obiektów i to dla wybranych osi. powodzenia.
Napisano 26 Grudzień 201014 l Ale po tym i tak np. soft selection na nie działa. A ja bym chciał aby np. soft selection ruszyło tylko daną grupę werteksów w obiekcie.