Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Nie wychodzi mi skalowanie "z reki" przeskakuje mi kursor do siatki.

Zmienilam ustawienia w panelu (o) by nie bylo przyciagania ale dalej jest malo precyzyjne.

TZN. >>> przy duzych powiekszeniach kursor mi skacze i nie mam dokladnej kontroli :(

Wiec troszke obchodze iiiiii przestawiam sie na +F5 (tryb myszki) i w panelu (n) wpisuje wartosci typu 0.001, pare klikniec i jest oki.

Czy jest jakas inna metoda - ustawienia w preferencji????? by z reki bylo dokladniej?

Bardzo czesto musze skalowac obiekt do innego w tle czy jest jakas opcja ktora pozwala automatycznie skalowac do obiektu np. do jego podstawy tudziez wysokosci.

Pozdrawiam :)

Kasia

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Prosciej i dokladniej zrobic tak: odmierzasz linijka(AbsoluteMeasure, ctrl+e) wysokosc obiektu wzorcowego, skalujesz obiekt uzywajac toola AbsoluteSize(zakldaka modify>more...) z zaznaczona opcja locked i wpisujac w y wartosc jaka wskazala Ci linijka. Pozniej tylko przesuwasz obiekt do tla i tyle :)

Myk dziala tylko wtedy gdy chcesz zachowac proporcje skalowanego obiektu, w przeciwnym wypadku zamiast Locked uzywasz domyslnej opcji Independent z AbsoluteSize.

Napisano
Bardzo czesto musze skalowac obiekt do innego w tle czy jest jakas opcja ktora pozwala automatycznie skalowac do obiektu np. do jego podstawy tudziez wysokosci.

W czystym LW nie ma takiej możliwości, ale z pomocą plugina (np. Lwcad, opcja scale snap) to jak najbardziej.

Napisano
  • Autor

Rewelacyjne jest to forum i Wasza wiedza!!!

widzę że często będę zaglądać :)))

Ziper - AbsoluteSize do tej pory służyło mi własnie za linijkę ale do locked nie dotarłam :( REWELACJA!!! (... a było taaaak blisko)

Ford Prefect - z rok temu przeglądalam to forum ale chyba na C4D lub 3dmax i trafiłam na wątek związany z wymiarowaniem. Troszke mnie zdziwiło ale ktos naffffisal ze aplikacje 3D nie posiadają precyzyjnych narzędzi do wymiarowania...

Chyba brak tam bylooooo jedynie "precyzyjnej" wiedzy ;P i tyle.

LWCAD - super plug i dużo taaaam tego :) dużo można :) zrobic.

Dziekuje Wam za pomoc :)

Kasia

Edytowane przez kazka80