Napisano 3 Luty 201015 l Chciałem pokombinować z opcją hair w blenderze 2.49b .Ponieważ efekt mnie nie zadowalał postanowiłem porobić grupy wierzchołków i tam dodawać poszczególne kosmyki by mieć większą kontrolę nad włosami .Żeby nie przesadzać zrobiłem 6 grup wierzchołków i dodaje po kolei i czesze do 4-ej grupy a tu wywalił o mi błąd 0xc0000005 .Po restarcie kompa udało mi się dodać i uczesać 4-ą grupę ale już piątej dodać nie mogę .Nie bardzo wiem co mam z tym zrobić a na razie wolał bym nie robić formatu .Przeinstalowanie blendera też nic nie dało ...Czy ktoś ma jakiś pomysł :confused: jak to obejść ?
Napisano 3 Luty 201015 l Grupy wierzchołków lepiej tworzyć malując wagi, ich liczba zdecydowanie się zmniejszy (np. jedna grupa z różnymi wagami dla miejsca powstawania włosów, jedna dla ich długości, jedna gęstości etc).
Napisano 3 Luty 201015 l Autor No tak ale ja już zrobiłem jak zrobiłem a jednego z drugim coś chyba nie da się łączyć .Zauważyłem coś dziwnego jak w tym samym projekcie dodałem plane i podzieliłem subdivide multi i do tego nowego obiektu dodałem hair to było spoks więc wywaliłem plane i spróbowałem na nowo dodać następne cząsteczki do następnej grupy i udało się ale jak chciałem do następnej to się znowu wywalił .Więc znowu spróbowałem zrobiłem plane i jw... i co mnie zdziwiło to zadziałało tym sposobem dodałem wszystkie cząsteczki włosów nie wiem czemu to zadziałało ale zadziałało .Jednak w międzyczasie myślałem ,że nic z tego i ściągnąłem 2.5 alfa i co mnie zaskoczyło wyrenderował mi tą samą scenę w dużo krótszym czasie i teraz mam dylemat czy nie kontynować sceny w blenderze testowym bo tak kusi ,że aż mnie skręca ale obawiam się ,że znowu mnie jakiś bug zabije ...
Napisano 3 Luty 201015 l W 2.5 zrenderuj projekt, w 2.49b go przygotuj. Co do problemu - jakiś plik .blend byłby pomocny w diagnozie.
Napisano 3 Luty 201015 l Autor W 2.5 zrenderuj projekt, w 2.49b go przygotuj. Faktycznie co do 2.5 to za wcześnie się cieszyć bo wywalił mi się już z 3 razy ...No ale zaskoczenie masakryczne .Czasem najprostszych opcji szukałem i nie mogłem znaleźć ,nie mówiąc już o tym ile razy sam go wyłączyłem bo jestem przyzwyczajony ,że w wersji oficjalnej były 3 okna :D .Jeszcze zauważyłem ,że cała scena jest przeskalowana no i jeszcze światła inaczej działają ...no ale to już tak poza tematem .Muszę jeszcze dokładniej pooglądać w jednym i drugim opcje bo zupełnie nie nadążam za rozwojem programu ...A co do blendu to nie podrzucam bo raczej podejrzewam rychły format os i zastanawiam się nad zmianą na win7 i jeszcze nie wiem czy dodatkowo nie wrzucić ubuntu lub fedory ale nie mam doświadczenia w linux-ach ...W każdym razie dzięki ...