Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Zainteresowałem się tworzeniem elementów 3d we flashu znalazłem do tego odpowiedni program Swift 3d. Stworzyłem model w 3dmaxie przerzuciłem do Swifta dodałem tam odpowiednia dla mnie animacje i nie wiem co dalej. Nie potrafię znaleść odpowiedniej opcji by móc to zaimportować do flasha.

Czy znalazł by się ktoś tak miły i spokojnie wytłumaczył mi jak mam to zrobić?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam....

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Musisz:

1. Zapisać animację do: avi, mov, mp4 itd. Jak nie wiesz to często to się nazywa albo export albo render animation lub video.

2. We flashu klikasz: File > Import > Import Video.

3. Znajdujesz to co zapisałeś i klikasz OK.

Napisano

@3d man: swift generuje pliki w swf jako wektorowe animacje.

nie pamietam niestety jak i co, widzialem ten soft raz ;)

Napisano
  • Autor

Właśnie jest taki problem jak mówi ola-f niema takiej opcji

exportując można tylko na 2 możliwości:

Export scene to 3ds ---> czyli do 3dmaxa i

Exporto scene to Papeversion 3d ---> niewiem do jakiego programu końcówka zapisu dea

a zwykły zpais jest możliwe tylko w formacie t3d czyli programowym

Ktoś może jakoś pomóc ?

Napisano
  • Autor

Nikt nie używa tego programu?

To może pokierujecie mnie jakim inny programem powinienem się zainteresować żeby urzyć model z 3dmaxa we flashu?

Czy poprostu stworzyć filmik w avi a potem poklatkować go we fklashu jak pisze 3d man?

Tylko jedno mam nurtuje czy to niebedzie za dużo ważyć.

Jakieś propozycje?

Napisano

w obecnje technologii i kilku klasach do 3d we flashu ekspoortuje sie do PV3D (papervision) a stamtąd masz kontrolę nad obiektem z poziomu skryptu.

Kiedyś swift eksportowal pliki fla z wektorowymi poklatkowymi obiektami, ale ani to ladne, ani wygodne nie bylo (pomijajac brak tekstur i slaba wydajnosc flasha z wieloma obiektami wektorowymi w anti-aliasowanej animacji) i widac zmienili filozofię. Prerenderowany obiekt będzie wygodny, ale będzie ważył. Jeżeli chcesz zastosować efekty jak cienie, odbicia z hdri i ogolnie większą ilość fejsów na obiekt, to pusc render i wczytaj sekwencje. Flash automatycznie wczyta Ci po imporcie 1szej klatki całą sekwencję (pierw zapyta czy tak zrobic). Zamknij ja tylko w movie clipie (do niego importuj animacje).

Napisano
  • Autor

Dzieki ola-f za odpowiedz zainteresuje się tym tematem i potestuje opcje z renderem w maxie

pozdrawiam...

Napisano

z Maxa masz mozliwosc exportu do DAE przez plugin OpenCollada, nie tem Maxowy. Pozniej programujesz i renderujesz we flashu juz przez Papervision. Jest masa materialow w sieci. Mozesz zajrzec nizej na moj watek - Papervision. Jak cos moge pomoc

Napisano
  • Autor

Dzięki graphitt od jutra powalcze z tym tematem i przerzucę twój wątek.

Jak by było bardzo źle to się złosze do ciebie.

Jeszcze raz dzięki i pozrawiam...