Napisano 4 Luty 201015 l Witam Zainteresowałem się tworzeniem elementów 3d we flashu znalazłem do tego odpowiedni program Swift 3d. Stworzyłem model w 3dmaxie przerzuciłem do Swifta dodałem tam odpowiednia dla mnie animacje i nie wiem co dalej. Nie potrafię znaleść odpowiedniej opcji by móc to zaimportować do flasha. Czy znalazł by się ktoś tak miły i spokojnie wytłumaczył mi jak mam to zrobić? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam....
Napisano 5 Luty 201015 l Musisz: 1. Zapisać animację do: avi, mov, mp4 itd. Jak nie wiesz to często to się nazywa albo export albo render animation lub video. 2. We flashu klikasz: File > Import > Import Video. 3. Znajdujesz to co zapisałeś i klikasz OK.
Napisano 5 Luty 201015 l @3d man: swift generuje pliki w swf jako wektorowe animacje. nie pamietam niestety jak i co, widzialem ten soft raz ;)
Napisano 5 Luty 201015 l Autor Właśnie jest taki problem jak mówi ola-f niema takiej opcji exportując można tylko na 2 możliwości: Export scene to 3ds ---> czyli do 3dmaxa i Exporto scene to Papeversion 3d ---> niewiem do jakiego programu końcówka zapisu dea a zwykły zpais jest możliwe tylko w formacie t3d czyli programowym Ktoś może jakoś pomóc ?
Napisano 6 Luty 201015 l Autor Nikt nie używa tego programu? To może pokierujecie mnie jakim inny programem powinienem się zainteresować żeby urzyć model z 3dmaxa we flashu? Czy poprostu stworzyć filmik w avi a potem poklatkować go we fklashu jak pisze 3d man? Tylko jedno mam nurtuje czy to niebedzie za dużo ważyć. Jakieś propozycje?
Napisano 6 Luty 201015 l w obecnje technologii i kilku klasach do 3d we flashu ekspoortuje sie do PV3D (papervision) a stamtąd masz kontrolę nad obiektem z poziomu skryptu. Kiedyś swift eksportowal pliki fla z wektorowymi poklatkowymi obiektami, ale ani to ladne, ani wygodne nie bylo (pomijajac brak tekstur i slaba wydajnosc flasha z wieloma obiektami wektorowymi w anti-aliasowanej animacji) i widac zmienili filozofię. Prerenderowany obiekt będzie wygodny, ale będzie ważył. Jeżeli chcesz zastosować efekty jak cienie, odbicia z hdri i ogolnie większą ilość fejsów na obiekt, to pusc render i wczytaj sekwencje. Flash automatycznie wczyta Ci po imporcie 1szej klatki całą sekwencję (pierw zapyta czy tak zrobic). Zamknij ja tylko w movie clipie (do niego importuj animacje).
Napisano 7 Luty 201015 l Autor Dzieki ola-f za odpowiedz zainteresuje się tym tematem i potestuje opcje z renderem w maxie pozdrawiam...
Napisano 8 Luty 201015 l z Maxa masz mozliwosc exportu do DAE przez plugin OpenCollada, nie tem Maxowy. Pozniej programujesz i renderujesz we flashu juz przez Papervision. Jest masa materialow w sieci. Mozesz zajrzec nizej na moj watek - Papervision. Jak cos moge pomoc
Napisano 8 Luty 201015 l Autor Dzięki graphitt od jutra powalcze z tym tematem i przerzucę twój wątek. Jak by było bardzo źle to się złosze do ciebie. Jeszcze raz dzięki i pozrawiam...