kajot Napisano 5 Luty 2010 Napisano 5 Luty 2010 Mam problem. Chce zrobic scene w ktorej z kompletnie zaciemnionej czesci pomieszczenia najpierw widac same oczy postaci, po czym wychodzi cala postac do swiatla. Nie wiem jak to zrobic. Nie ustawialem jeszcze zadnego swiatla na scenie, a po renderingu w metal rayu. cala scena jest oswietlona. jak moge zaciemnic fragment pokoju? pozdrawiam
kamode Napisano 5 Luty 2010 Napisano 5 Luty 2010 Aby uwzględnić tylko światła znajdujące się w scenie odznacz opcje Enable deafult light w opcjach mentala, odpowiedzalną za domyślne oświetlenie. Możesz też używać swiateł z ujemną intensywnością w celu zaciemnienia fragmentu sceny.
tweety Napisano 5 Luty 2010 Napisano 5 Luty 2010 (edytowane) po czym wychodzi cala postac do swiatla. Nie wiem jak to zrobic. Nie ustawialem jeszcze zadnego swiatla na scenie Sam sobie odpowiedziałeś. Po prostu ustaw światło i zobacz co się stanie. Edytowane 6 Luty 2010 przez tweety
ptaszek Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 to co koledzy wyzej, ale zeby wzmocnic efekt zwieksz wartosci dla shadera oczu w zakladce color balance > color gain > wartosc V powieksz znacznie i jak bedzie wychodzil z mroku to animuj w dol do 1. edit: mozesz je jeszcze troszke zaswiecic w zakladce advanced > additional color
kajot Napisano 6 Luty 2010 Autor Napisano 6 Luty 2010 Dzieki wielkie za pomoc. Udało mi sie osiagnac efekt ktory chcialem, poza jednym punktem, oczy caly czas sa niewidoczne, niezaleznie od zabawy z wyzej wspomnianym color gainem i z kolei nie moge znalezc zakladki advanced.
ptaszek Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Bo ta opcja jest w shaderze x_mia_material. Ten sie nada na oczy.
ca mel Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Mozesz tez oczom przypisac material blinn i uzyc atrybutu incandescence (zarzenie, samoswiecenie). Ustawiony na maksa sprawi ze nawet przy wylaczonych swiatlach oczy beda calkowicie biale. Do tego pewnie fajny efekt uzyskasz gdy ustawisz troche glow'a. Tez jest w opcjach np. blinn'a. Pozdr.
bartolomeo Napisano 7 Luty 2010 Napisano 7 Luty 2010 glow mayowy? bój się boga! ;) będzie flikało i mrygało i krzaki... glowy dodajemy w poscie.
ca mel Napisano 7 Luty 2010 Napisano 7 Luty 2010 Jak sie go umie dobrze uzywac to nic nie bedzie migac ;] Wystarczy tylko w glownym shaderze mai glow wylaczyc automatyczna ekspozycje i glow jest calkowicie pod kontrola :P Choc to miganie i fikanie czasem robi calkiem fajny efekt. Pozdr.
bartolomeo Napisano 7 Luty 2010 Napisano 7 Luty 2010 hehe... no spoko. nieznam bo nie używam. po pierwszym podejściu do glowa mayowego dałem sobie spokój, bo jednak wolę mieć kontrolę nad obrazkiem i efekty dodaję w post :)
Rekomendowane odpowiedzi