Napisano 6 Luty 201015 l Powitać. Od niedawna uczę się tworzyć layouty na podstawie tutoriali. Jednak w CSS mało siedzę (żeby nie powiedzieć w ogóle) i nie jestem zaznajomiony z technikami cięcia layoutów i przekształcania kodu. Efekt mojej dzisiejszej nauki: dla zainteresowanych - tutorial To, co wiem: wszystko tnę w ImageReady za pomocą Slice Tool, po czym w pliku html z tabelek zamieniam na divy. I teraz na podstawie tego layoutu miałbym kilka pytań: 1.Jak sprawić, żeby tło było takie jak wyżej, przecież każdy ma inną rozdzielczość? 2.Tnę wszystko poza tłem, czy razem z nim? 3.Jeżeli mamy kontener i chcemy, żeby wydłużał się wraz z wpisywaniem tekstu, to jak wygląda kod, który zawiera tą grafikę, która będzie wydłużała ten kontener? Wiem, że wystarczy wyciąć 1 px poziomo z kontenera (i to jest ta grafika, która będzie się wydłużała), ale jak ją umiejscowić w kodzie? Jeśli nie ten dział, to przepraszam. Pozdrawiam. Edytowane 6 Luty 201015 l przez Silvanus
Napisano 6 Luty 201015 l 1. wyśrodkuj 2. jak wolisz, przy takim tle chyba lepiej tło osobno, a górę z png i jednolitych wypełnień w środku, chyba ze nie boisz się, że strona będzie ważyła 1mb i dasz b.dobrej jakości PNG 3. tło jest w background, Twoj nowy przyjaciel > http://www.w3schools.com/css/
Napisano 6 Luty 201015 l 1. zrob tlo 2000x2000 i 99% ludzi zobaczy to ok, ewentualnie mozesz rozpuszcic do czarnego krawedzie. pozniej robic body { backgorund #000 url(background.png) no-repeat top center; } 2. ja bym wycial tylko te polprzezroczyste ramki i zrobil powtarzalne elementy z przezroczystoscia w png (+ jakis fix do png w ie) 3. #dupa { width: 100px; background: transparent url(background.png) repeat-y 0 0; }