Napisano 25 Luty 201015 l mam problem z wyrenderwowaniem sceny w mentalu. Jak włączam maya batch to renderuje mi tylko jedna klatkę, dochodzi do 100% i zatrzymuje się (zurzycie procesora spada wtedy do okolo 50%) Wie ktoś co może być tego przyczyną? Z góry dzieki.
Napisano 25 Luty 201015 l Autor dodam, że ustawiłem klatki od 1-1000 i dzieje się tak tylko w mentalu, w maya software normalnie renderuje.
Napisano 25 Luty 201015 l Przyczyn moze byc kilkanascie, musisz sprecyzowac ustawienia sceny: 1. Co zawiera scena? (dynamikę, skinowanie, cache, fluidy) 2. Jakie ustawienia renderingu? (Sample, FG, GI, Motion Blur, rozdziałka itd) 3. Wersja maya ... ogólnie najlepiej jakbys podeslal scene.
Napisano 25 Luty 201015 l Autor scena ma ustawione sun&sky light, FG,GI, rozdzielczosc:720x576, bez MB, sample 0:2, zawiera tylko duzo obiektów z podpietymi LoD'ami (ogolnie wszystko ok.230 mb). Jak wylaczam, FG i GI, zmniejszam sample i zmniejszam rozdzielczosc na 320 to bez zmian ;/
Napisano 25 Luty 201015 l Autor narazie doszedłem do tego, że jak usunę klucze z timeline'a to wszystko mi się renderuje, Wie ktoś czym to może być spowodowane? Edytowane 25 Luty 201015 l przez Damienza
Napisano 22 Marzec 201014 l Autor już to jakoś rozwiązałem. Trzeba było sporo zoptymalizować scene bo było w niej ponad 10 tys. małych obiektów i podczas renderowania w cmd długo przeliczało "DAG node". Do dzisiaj nie wiem czemu tak sie długo renderowało wcześniej renderowałem inną scene z tyloma obiektami i jakoś dużo szybciej szło.