Napisano 25 Luty 201015 l Witam Zaczynam zabawe z FiberFX, zbliza sie WC2010, wiec trawa zawsze sie przyda. Pierwsze efekty... [ATTACH]70309[/ATTACH] co prawda wyszly mi z tego jakies GiGA LONIAKI, a nie piora ale nic pierwsze "zabawne" testyyyyy, problemy i pytania. Mam problem z rozmieszczeniem rownomiernie siersci na obiekcie. Zawsze wychodzi jakos asymetrycznie po osi x. Zmiana ustawien w opcji gravity nie daje tajkich efektow jak to przedstawiaja tutki, tam ladnie rozklada sie na caly obiekt lub material u mnie powstaje chaos (przyklad powyzej). Drugie pytanie jak maksymalnie zoptymalizowc scene do testow, a raczej ktorych opcji sie wystrzegac, ustawien kamery + cieniowanie i opcji w panelu zrodlowym. Trzecie, czy znacie moze link do opracowanych juz ustawien w necie :) Pozdrawiam Qba Edytowane 25 Luty 201015 l przez qbaqbaMAX3D
Napisano 25 Luty 201015 l ...fajny ten pingwino-szczurek :P "zgaśnij" opcje Dynamic Gravity i będzie oki Więcej nie wiem też testuję :) Pozdrawiam Kasia
Napisano 26 Luty 201015 l no prawie ;D grass generator + kray instancing prawie 1000 kwadratow kazdy 300k polys
Napisano 27 Luty 201015 l Autor po jako takim opanowaniu klakow itp. zabieram sie za instance i .p HD Instance.
Napisano 9 Kwiecień 201014 l Autor wczoraj znow wrocilem do fieberfx, przesylam co na ta chwile te testy daly. [ATTACH]71258[/ATTACH] finalnie "loniaki" zamienie na piorka. Calkiem fajna zabawa, efekty jeszcze nie teeee ale to jest test :)
Napisano 11 Maj 201014 l całkiem fajnie rozłożyły się kolorki na tych "piórkach", mi tak jakoś nie wychodzi :( A i strasznie długo się wypala znacznie dłużej niż na totkach :( i jeszcze popracuj nad tym łysawym plackiem od frontu!!! generalnie :)
Napisano 11 Maj 201014 l paaanowie dajcie cynk jak ustawić scenę by maksymalnie szybko się renderowało KURDE! :)
Napisano 12 Maj 201014 l paaanowie dajcie cynk jak ustawić scenę by maksymalnie szybko się renderowało KURDE! :) a co dokladnie robisz?
Napisano 14 Maj 201014 l chcę ustawić scenę pod fiber, w kierunku maksymalnej wydajności... nie wiem ile w scence jest fiberków ;) ale potrafi sie calkiem sporo liczyć. Ogólnie moim zdaniem sasq jest szybszy, więc jeżeli nie ma musu radzę z niego skorzystać. No i na x64 render jest ze 2x szybszy
Napisano 15 Maj 201014 l i jeszcze prośba o podpowiedz w temacie ustawienia samej sceny :( Edytowane 15 Maj 201014 l przez kazka80
Napisano 15 Maj 201014 l Napisał Giray No i na x64 render jest ze 2x szybszy Kurcze nie widzę różnic w czasie pomiędzy x32, a x64. Edytowane 15 Maj 201014 l przez kazka80
Napisano 15 Maj 201014 l Autor Czesc Do testow wylacz wszystkie opcje raytrace i na ta chwile zapomnij o cieniowaniu, refleksjach itd.! Nie korzystaj z duzych swiatel area itp. jedynie z malych swiatel typu spot lub point! Zmniejsz parametr: "Scene Edge Limit"
Napisano 17 Maj 201014 l Czesc Do testow wylacz wszystkie opcje raytrace i na ta chwile zapomnij o cieniowaniu, refleksjach itd.! Nie korzystaj z duzych swiatel area itp. jedynie z malych swiatel typu spot lub point! Zmniejsz parametr: "Scene Edge Limit" mozna jeszcze zmniejszyc ilosc fiberków ale nalezy odpowiednio ustawic kolor podloza, nie bedzie wtedy tak sie to w oczy rzucalo Rzadko tu dosc zaglądam, lepiej korzystać z [email protected] ;)
Napisano 21 Czerwiec 201014 l Autor mala aktualizacja [ATTACH]72692[/ATTACH] [ATTACH]72693[/ATTACH] [ATTACH]72694[/ATTACH]
Napisano 28 Styczeń 201114 l Czesc Do testow wylacz wszystkie opcje raytrace i na ta chwile zapomnij o cieniowaniu, refleksjach itd.! Nie korzystaj z duzych swiatel area itp. jedynie z malych swiatel typu spot lub point! Zmniejsz parametr: "Scene Edge Limit" Generalnie jeśli używamy FG to dobry rozwiązaniem jest zrezygnowanie ze świateł fizycznych i używanie tylko boxów lumi, nie zawsze tak się da ale ja bardzo często tak robię render jest ładny cienie miękkie i głębokie i czas b. dobry, generalnie ze światłami fizycznymi to już lepiej radzi sobie Kray niż natywny renderer LW, coś powinni zrobić w tej kwestii bo niby one są ale renderują się z FG wolno