Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Zaczynam zabawe z FiberFX, zbliza sie WC2010, wiec trawa zawsze sie przyda.

Pierwsze efekty...

[ATTACH]70309[/ATTACH]

co prawda wyszly mi z tego jakies GiGA LONIAKI, a nie piora ale nic pierwsze "zabawne" testyyyyy, problemy i pytania.

Mam problem z rozmieszczeniem rownomiernie siersci na obiekcie. Zawsze wychodzi jakos asymetrycznie po osi x. Zmiana ustawien w opcji gravity nie daje tajkich efektow jak to przedstawiaja tutki, tam ladnie rozklada sie na caly obiekt lub material u mnie powstaje chaos (przyklad powyzej).

Drugie pytanie jak maksymalnie zoptymalizowc scene do testow, a raczej ktorych opcji sie wystrzegac, ustawien kamery + cieniowanie i opcji w panelu zrodlowym.

Trzecie, czy znacie moze link do opracowanych juz ustawien w necie :)

Pozdrawiam

Qba

Edytowane przez qbaqbaMAX3D

• Odpowiedzi 19
  • Wyświetleń 3,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

...fajny ten pingwino-szczurek :P

"zgaśnij" opcje Dynamic Gravity i będzie oki

Więcej nie wiem też testuję :)

Pozdrawiam

Kasia

Napisano

no prawie ;D

grass generator + kray instancing

prawie 1000 kwadratow kazdy 300k polys

Napisano
  • Autor

wczoraj znow wrocilem do fieberfx, przesylam co na ta chwile te testy daly.

[ATTACH]71258[/ATTACH]

finalnie "loniaki" zamienie na piorka. Calkiem fajna zabawa, efekty jeszcze nie teeee ale to jest test :)

Napisano

całkiem fajnie rozłożyły się kolorki na tych "piórkach", mi tak jakoś nie wychodzi :(

A i strasznie długo się wypala znacznie dłużej niż na totkach :(

i jeszcze popracuj nad tym łysawym plackiem od frontu!!!

generalnie :)

Napisano

paaanowie dajcie cynk jak ustawić scenę by maksymalnie szybko się renderowało

KURDE! :)

Napisano
paaanowie dajcie cynk jak ustawić scenę by maksymalnie szybko się renderowało

KURDE! :)

a co dokladnie robisz?

Napisano
chcę ustawić scenę pod fiber, w kierunku maksymalnej wydajności...

nie wiem ile w scence jest fiberków ;) ale potrafi sie calkiem sporo liczyć. Ogólnie moim zdaniem sasq jest szybszy, więc jeżeli nie ma musu radzę z niego skorzystać.

No i na x64 render jest ze 2x szybszy

Napisano

i jeszcze prośba o podpowiedz w temacie ustawienia samej sceny :(

Edytowane przez kazka80

Napisano

Napisał Giray

No i na x64 render jest ze 2x szybszy

Kurcze nie widzę różnic w czasie pomiędzy x32, a x64.

Edytowane przez kazka80

Napisano
  • Autor

Czesc

Do testow wylacz wszystkie opcje raytrace i na ta chwile zapomnij o cieniowaniu, refleksjach itd.! Nie korzystaj z duzych swiatel area itp. jedynie z malych swiatel typu spot lub point!

Zmniejsz parametr: "Scene Edge Limit"

Napisano
Czesc

Do testow wylacz wszystkie opcje raytrace i na ta chwile zapomnij o cieniowaniu, refleksjach itd.! Nie korzystaj z duzych swiatel area itp. jedynie z malych swiatel typu spot lub point!

mozna jeszcze zmniejszyc ilosc fiberków ale nalezy odpowiednio ustawic kolor podloza, nie bedzie wtedy tak sie to w oczy rzucalo

Rzadko tu dosc zaglądam, lepiej korzystać z [email protected] ;)

Napisano
Czesc

Generalnie jeśli używamy FG to dobry rozwiązaniem jest zrezygnowanie ze świateł fizycznych i używanie tylko boxów lumi, nie zawsze tak się da ale ja bardzo często tak robię render jest ładny cienie miękkie i głębokie i czas b. dobry, generalnie ze światłami fizycznymi to już lepiej radzi sobie Kray niż natywny renderer LW, coś powinni zrobić w tej kwestii bo niby one są ale renderują się z FG wolno