Kalim150 Napisano 25 Luty 2010 Napisano 25 Luty 2010 Witam was ;) Zastanawiam się gdzie jest opcja do łączenia pojedynczych obiektów. Chciałbym połączyć kilka obiektów w jeden , żeby przy exporcie do innego programu, całość nie rozwalał mi się na pojedyncze kawałki. A więc jak nazywa się ta opcja i gdzie mogę ją znaleźć? 1
styczeń Napisano 26 Luty 2010 Napisano 26 Luty 2010 Człowieku to jest forum dla grafików (w większości) poszukaj w googlach jakiegoś dla jasnowidzów to może uzyskasz odpowiedź. Programów do 3d jest tyle że jakbym miał napisać pomoc do każdego zapchałbym bazę danych. Z resztą jest to tak proste pytanie że niezależnie od programu znajdziesz odpowiedź w manualu. Naucz się samodzielności, szybciej znalazłbyś sam odpowiedź niż ktoś odpisze tutaj.
indian Napisano 26 Luty 2010 Napisano 26 Luty 2010 po convercie do editable poly/editpoly W zakładce edit geometry, funkcja attach, i klikasz na obiekty które chcesz połączyć.
Kalim150 Napisano 26 Luty 2010 Autor Napisano 26 Luty 2010 W sumie sam na to wpadłem, przed wejściem na forum... Może już byłem zmęczony. ;) Ale i tak dzięki za odpowiedź. Kolego Styczeń. Nie ma się co bulwersować. Sam nie siedzę tak dużo w 3Ds'ie. W sumie też dla mnie jest to program pomocniczy, który jest dodatkiem do innych programów. Dla tego nie mam wszystkich opcji wstukanych do pamięci jak amen w pacierzu. Ale i tak dziękuje za uczynność ludzi na tym forum ;) (Nawet jeżeli jest czasem wymuszona)
Gość djdavemix Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 Takich kolegów jak "xyz" jest cała masa... poszukaj w google :) najprostsza odpowiedź... Sam jestem ciekaw jeżeli główny obiekt zawiera powiedzmy 20 oddzielnych elementów tworzących całość i podczas choćby przesuwania, zapisywania sie nie "rozpadł". Attach służy do łączenia obiektów - można im przypisać te same właściwości, lub właściwości (kolory) sceny itp. Na uwagę zasługuje również tworzenie grup - obiekty przynależne do jednej grupy zachowują się tak jakby były jednym scalonym obiektem bez utraty właściwości (do edycji używamy open a następnie close group).Zaletą grupy jest to, że każdy obiekt w bardzo szybkim czasie może zostać wyodrębniony i wykorzystany w innym projekcie itp. I ostatnie: na pasku: Main Toolbar jest okienko "Create selection" - po zaznaczeniu obiektów wpisujemy nazwę Po wybraniu nazwy obiekty zawsze będą zachowywały się jak scalone (coś w stylu group). To moje spostrzeżenia po 2 tyg. używania Maxa. Przepraszam za nieścisłości jeśli występują.
Rekomendowane odpowiedzi