Napisano 26 Luty 201015 l Łatwo jest wymodelować w miare znośny nos, oczy, usta, używając referek. Ucho też nie jest jakimś ogromnym problemem, ale zebrać to do kupy to już jest sztuka. Robiłem już pare główek i zawsze wchodziły ochydne policzki, szyja, generalnie cała reszta. Wrzucam tu przykład (tak wiem że powinienem zacząć od człowieka a nie od elfo-avatara) Jak widać całkiem skopane, a im dłużej nad tym pracuje tym jest gorzej. Nie potrafie się do tego zabrać tak żeby wyszło jak należy.(przy okazji widze ze jakis babol w oku sie zrobił, ale nie o to nie o to) Krótko mówiąc, jak to ogarnąć?
Napisano 27 Luty 201015 l No bo głowa to ciężka sprawa. Zobacz sobie jak mistrzowie rozkładają topologię siatki, jak łączą poszczególne części twarzy, jak eliminują trójkąty. Pewnie trzeba będzie poszukać Face Topology w googlach.
Napisano 27 Luty 201015 l tak wiem że powinienem zacząć od człowieka a nie od elfo-avatarawyjąłeś mi spod palców. Do człowieka łatwiej znaleźć referencje, np. tu: http://www.c4dexchange.com/en/section.aspx?tid=7&cid=0&page=1 Uwzględniać nie tylko bok i przód, ale też widok z ukosa. I topologia, jak mówił Hynol. Poszukaj np. na tym forum wątku "naked models" autorstwa Ttaaddkkaa.
Napisano 27 Luty 201015 l Musisz przeglądać dużo siatek głowy. Wyłapuj ważne miejsca z którymi masz problem i obserwuj jak radzą sobie z nimi inni. Tutaj jest jeden z tematów, gdzie znajdziesz siatki głowy. W Twoim modelu jest trochę błędów, np. łuk brwiowy zbyt ostry, usta wykrzywione i nadęte, z kolei babol przy oku może być spowodowany rozłączonymi vertexami. Powinieneś głównie skupić się na studiowaniu siatek innych osób.
Napisano 27 Luty 201015 l Łap linka, zapomnialem nazwy oryginalnej strony wiec czymaj z tajlandii. Bardzo rzeczowy tutorial, który odpowie ci na większość pytań. http://www.thai3d.net/web/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=33920&highlight=
Napisano 27 Luty 201015 l Autor @Hynol, trójkątów u mnie nie uraczysz, tak buduje siatkę, żebym nie musiał się ich pozbywać ^^ @Aniu, fajne na pierwszy rzut oka te referki ale jakby się wgryźć w szczegóły to się ze sobą często nie pokrywają, np. na jednym zdjęciu facet bardziej pochyla głowe, i niemożna się już tym podeprzeć bo poszczególne części twarzy się rozjadą, a idealnie identyczny rzut z boku i z przodu dorwać w necie to już w ogóle jest hardkor @PLS oglądam i albo trafiam raz na mistrzów a raz na padawanów, albo każdy robi to inaczej ^^' @kotisded fajne fajne, widziałem coś podobnego na jakiejś polskiej (albo angielskiej) stronie, przestudiujemy to szczegółowiej. @All thx za rady i linki
Napisano 27 Luty 201015 l Przecież możesz skalować i obracać referki w programie jeśli na zdjęciu było obrócone, albo używać ich nie jako podkład ale obok do podpatrywania (jak w malarstwie). Na pewno lepiej z takiej referki niż całkiem bez. Zresztą jak znajdziesz lepsze, to podziel się linkiem.