blood_brother Napisano 3 Marzec 2010 Napisano 3 Marzec 2010 Hej, Napotkałem dzisiaj pewien męczący, acz do obejścia tylko, że dłuższą drogą, problem. Mianowicie po użyciu narzędzia Bridge na obiektach polygonowych do łatania dziur w celu poprawy siatki, nie mogę przekonwertować obietku do subdivów. Treść błedu ze Script Editora: // Error: polyToSubdiv1 (Poly To Subdiv Node): The conversion to a subdivision surface failed. // One or more duplicated edges were present. // Repair the duplicate edges by selecting the polygon // and issuing the following command, then try again: select .e[13] .e[12] ;string $v[] = `polyListComponentConversion -fe -tv`;select $v;polySplitVertex;polyMergeVertex -d 0.0 -tx 1; // // Error: Command polyToSubdiv failed. Open Script Editor for details. // Ogarniam, że chodzi o zduplikowane krawędzie, ba, nawet mam wymienione które, ale nie mam pojęcia jak to naprawiać. Mam nawet podane, żeby użyć Merge Vertex. Jednak wszystkie mergowanie, cleanupy i ręczne próby usuwania kończą się fiaskiem. Macie jakiś pomysł jak to naprawić? Dzieje się tak w Mayi 8.5, 2008 i 2009.
Kroopson Napisano 4 Marzec 2010 Napisano 4 Marzec 2010 Zacznijmy od tego - po co probujesz konwetrowac do subdivide? To przestarzala technologia, kod zostal pewnie tylko dlatego ze zostal i juz. Jesli chodzi o naprawianie to skopiuj sobie to select .e[13] .e[12] ;string $v[] = `polyListComponentConversion -fe -tv`;select $v;polySplitVertex;polyMergeVertex -d 0.0 -tx 1; // do script editora i wcisnij ctrl + enter, powinno pomoc aczkolwiek nie gwarantuje ;)
blood_brother Napisano 4 Marzec 2010 Autor Napisano 4 Marzec 2010 Używam z przyzwyczajenia do wygładzania skończonego obiektu. Nie wiedziałem, że jest to przestarzała metoda. Twoje rozwiązanie pomogło. Dzięki:)
Kroopson Napisano 4 Marzec 2010 Napisano 4 Marzec 2010 do wygładzenia skończonego obiektu używaj opcji "smooth". Zawsze możesz sobie go bez problemu później usunąć, edytować ilość iteracji etc.
Rekomendowane odpowiedzi