Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Zastanawialem sie jak mozna zrobic efekt goracego powietrza unoszacego sie nad ziemia (jak wiadomo powstaje wtedy charakterystyczne "zakrzywienie" obrazu/widoku/jak zwal tak zwal. Nie jestem ekspertem wiec nie krzyczcie na mnie za dobor slow :P Ewentualnie efekt a`la matrix, gdzie szybko przelatujacy obiekt zakrzywia lekko powietrze wokol siebie pozostawiajac za soba lekka smuge. Probowalem oprzec to na particlach, niestety jestem w tym raczej BARDZO poczatkujacy i po prostu sobie nie radze. W necie sa tutoriale do tego typu efektow, ale raczej dotycza statycznych obrazkow, a mi potrzebne jest to do animacji (cos jakby parodia Superman`a przelatujaca szybko przez miasto). Czy ktorys z bardziej zaawansowanych uzytkownikow moglby mi doradzic, co, jak i gdzie nalezy dodac/ustawic, aby osiagnac zamierzony efekt?

Co do softu to korzystam z 3ds maxa 2010. Jesli to pomoze, to chcialbym oprzec to tylko na 3ds maxie bez wykorzystywania after effects i innych zewnetrznych programow do post-produkcji.

Z gory dzieki za wszelkie konkretne odpowiedzi.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 892
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

nigdy nie robiłem animacji tak też bedę strzelał w ciemno.

robiłbym to na animowanej mapie wave w slocie IOR refraction. Obiekt udający taką smugę po pocisku powinien być kompletnie niewidoczny dla odbić i światła , a posiadać jedynie refrakcję (100%) i zakrzywiać światło w swej istocie.

jakiego silnika chcesz używać?

Napisano
  • Autor

jesli chodzi Ci o render, to moze byc vray, moze byc mental. zalezy gdzie latwiej (to niekoniecznie) i przede wszystkim szybciej (w sensie renderowania kazdej klatki, animacja troche ich ma...). rowniez jesli sa do tego pluginy to tez chetnie wyprobuje (aktualnie posiadam fumefx`a, ale to chyba nie do tego, chociaz...)

Napisano
  • Autor

nie tyle, ze nie chce, ale nie chcialbym. jesli to mozliwe, a raczej tak, to chcialbym to zrobic tylko w 3ds maxie. uparty troche jestem, wybaczcie :P

Napisano

woyo-sensei zastanów się czy jest sens się upierać ;]

w normalnych produkcjach fejkuje się więcej niż myślisz, po co męczyć się w 3d skoro lepiej to wyjdzie w post, masz większą kontrole i szybsze rezultatu.

a w amxie to wsadziłbym jakieś gęste particle w kształcie sfer i na nie jakiś szkło-poodbny materiał bez odbić, same refraction