Krzychu_Mac Napisano 5 Marzec 2010 Napisano 5 Marzec 2010 Witam, zastanawiam się*jak zrobić coś takiego : Mam dom parterowy ze stropodachem, ściana z keramzytobetonu 24 cm i ocieplenie z wełny 15 cm na to tynk. Ale w niektórych miejscach elewacji chciałbym dać deske elewacyjną . Jak coś takiego rozwiązać? Pozdrawiam
Lucas Napisano 5 Marzec 2010 Napisano 5 Marzec 2010 Można np. konstrukcję drewnianą przymocować do muru, wypełnić wszystko ociepleniem i na koniec bez problemu przymocować deski elewacyjne. Drewno jest dość dobrym materiałem pod względem izolacyjności więc nie powinno być problemów z mostkami termicznymi. Tu masz taki schemat na szybko znaleziony w sieci: Warto poszukać czegoś dokładniejszego. W internecie pewnie jest tego od groma a zawsze można też zajrzeć do literatury budowlanej.
Krzychu_Mac Napisano 5 Marzec 2010 Autor Napisano 5 Marzec 2010 hmm, dzięki za podpowiedz, a jak rozwiązać moment połączenia tej części drewnianej z resztą ściany która ma tynk.
1084 Napisano 5 Marzec 2010 Napisano 5 Marzec 2010 Deski przykręcić na samym końcu, po otynkowaniu domu. Można też zrobić jakąś obróbkę blacharską z okapnikiem na styku. Generalnie najlepiej znaleźć jakiś przykład, gdzie takie coś było robione.
Krzychu_Mac Napisano 5 Marzec 2010 Autor Napisano 5 Marzec 2010 właśnie szukałem i nie mogę znaleźć :(, są może jakieś strony z detalami?
Fr3d3k Napisano 5 Marzec 2010 Napisano 5 Marzec 2010 (edytowane) Deski przykręcić na samym końcu, po otynkowaniu domu. To beda odstawac Imo do bloczku przykręcić ruszt z kantówek wysokości 14 cm, pomiędzy ruszt wełna, i na góre deski gr 1cm., względnie jeśli deski cieńsze to ruszt wyższy- jeśli w zamierzeniu jest równe lico ściany. Oczywiscie zeby woda nie dostawała sie w szczeliny miedzy tynkiem a deskami trzeba zaizolować. e: w zalaczniku szybki szkic Edytowane 5 Marzec 2010 przez Fr3d3k
Krzychu_Mac Napisano 5 Marzec 2010 Autor Napisano 5 Marzec 2010 znalazłem coś takiego http://www.dlh-poland.com/Oferta/Elewacje/Montaz/montaz.aspx tylko mnie właśnie interesuje moment łączący ściane otynkowaną ze ścianą*odeskowaną
Krzychu_Mac Napisano 5 Marzec 2010 Autor Napisano 5 Marzec 2010 Fr3d3k ale te deski powinny mieć chyba zrobioną*wentylacje
1084 Napisano 5 Marzec 2010 Napisano 5 Marzec 2010 To beda odstawac Nie będą. Trzeba zrobić tak, mniej więcej, jak narysowałeś. Chodziło mi o to żeby montować je na końcu, w sensie końcowej fazie budowy, żeby ich nie zabrudzić tynkiem :)
Rekomendowane odpowiedzi