Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, zastanawiam się*jak zrobić coś takiego :

Mam dom parterowy ze stropodachem, ściana z keramzytobetonu 24 cm i ocieplenie z wełny 15 cm na to tynk. Ale w niektórych miejscach elewacji chciałbym dać deske elewacyjną . Jak coś takiego rozwiązać?

Pozdrawiam

wiz5.jpg

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Można np. konstrukcję drewnianą przymocować do muru, wypełnić wszystko ociepleniem i na koniec bez problemu przymocować deski elewacyjne. Drewno jest dość dobrym materiałem pod względem izolacyjności więc nie powinno być problemów z mostkami termicznymi.

Tu masz taki schemat na szybko znaleziony w sieci:

suche_elewacje3_400.jpg

Warto poszukać czegoś dokładniejszego. W internecie pewnie jest tego od groma a zawsze można też zajrzeć do literatury budowlanej.

Napisano
  • Autor

hmm, dzięki za podpowiedz, a jak rozwiązać moment połączenia tej części drewnianej z resztą ściany która ma tynk.

Napisano

Deski przykręcić na samym końcu, po otynkowaniu domu.

Można też zrobić jakąś obróbkę blacharską z okapnikiem na styku. Generalnie najlepiej znaleźć jakiś przykład, gdzie takie coś było robione.

Napisano
Deski przykręcić na samym końcu, po otynkowaniu domu.

To beda odstawac

Imo do bloczku przykręcić ruszt z kantówek wysokości 14 cm, pomiędzy ruszt wełna, i na góre deski gr 1cm., względnie jeśli deski cieńsze to ruszt wyższy- jeśli w zamierzeniu jest równe lico ściany.

Oczywiscie zeby woda nie dostawała sie w szczeliny miedzy tynkiem a deskami trzeba zaizolować.

e: w zalaczniku szybki szkic

Edytowane przez Fr3d3k

Napisano
To beda odstawac

Nie będą. Trzeba zrobić tak, mniej więcej, jak narysowałeś.

Chodziło mi o to żeby montować je na końcu, w sensie końcowej fazie budowy, żeby ich nie zabrudzić tynkiem :)