adek Napisano 6 Marzec 2010 Napisano 6 Marzec 2010 Dostałem informację prasową informująca o ukazaniu się nowej wersji programu Aperture 3 od firmy Apple. Ciekaw również jestem czy pośród naszych czytelników dużo jest użytkowników korzystających z tego oprogramowania. Informacja znajduje się w rozszerzeniu wiadomości. Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=1052
goat91 Napisano 6 Marzec 2010 Napisano 6 Marzec 2010 Czyżby to forum nie lubiło produktów Apple ? :D 0 komentarzy....
goat91 Napisano 6 Marzec 2010 Napisano 6 Marzec 2010 Wie ktoś co lepiej kupić; Adobe Lightroom 2 czy Aperture 3 ?
1084 Napisano 6 Marzec 2010 Napisano 6 Marzec 2010 Dziwisz się? Przecież to forum o 3DsMax a Maxa na Mac'a nie ma. myapple.pl - tam szukaj odpowiedzi. Podobno Lightroom 2 jest szybszy od Aperture 3.
adek Napisano 7 Marzec 2010 Autor Napisano 7 Marzec 2010 Dziwisz się? Przecież to forum o 3DsMax a Maxa na Mac'a nie ma. myapple.pl - tam szukaj odpowiedzi. Podobno Lightroom 2 jest szybszy od Aperture 3. To forum od dawna nie jest już tylko o 3ds max i z tego co wiem jest wielu użytkowników Maca. Natomiast nie wiem czy jest ktoś korzystający z Aperture.
deel77 Napisano 7 Marzec 2010 Napisano 7 Marzec 2010 Właściwie nie ma wyboru. Masz PC/Win - nie masz Aperture. Proste. Za cenę gołego Mac Pro masz tak samo wydajne PC + trochę softu (np. Photoshop + Lightroom)
SYmek Napisano 7 Marzec 2010 Napisano 7 Marzec 2010 Właściwie nie ma wyboru. Masz PC/Win - nie masz Aperture. Proste. Za cenę gołego Mac Pro masz tak samo wydajne PC + trochę softu (np. Photoshop + Lightroom) Jest jeszcze Bibble Pro: http://bibblelabs.com/, na Win/Mac/Lin. skk. ps Byłbym wdzięczny za opinię, jeśli ktoś miał okazje pracować na tym i innych programach.
Dmk Napisano 7 Marzec 2010 Napisano 7 Marzec 2010 znajomy zakupił własnie aperture tylko nie wiem czy tę czy poprzednią, ostatnio jest szcześliwym posiadaczem 27' imaca :| no ale niewazne, mowi ze programik spoko i że czasem nie musi nawet odpalac shopa zeby cos zrobić, bo można to zrobic w tym macowskim AP. pozdrwm
nast Napisano 7 Marzec 2010 Napisano 7 Marzec 2010 Witam, jestem posiadaczem Aperture 2 i testowałem ostatnio wersję 3. Interfejs został poprawiony, narzędzie importu ulepszone a także prostsze w obsłudze, praca w trybie pełnego ekranu jeszcze bardziej wydajna i przyjemna. Dodatkowe efekty, predefiniowane style itp. Wszystko ok ale wciąż brak bardziej ingerencyjnych narzędzi jak na przykład gradient. Myślałem, że to zostanie już dodane do tej wersji ale niestety nie. Pojawiły się za to różne rodzaje "brushy", które pozwalają zmieniać tonację wedle wyboru i to jest jedyna opcja żeby uzyskać wydajnie podobne jak LR efekty. W skrócie- świetna aplikacja do katalogowania zdjęć i obróbki tonalnej/kolorystycznej, może konkurować z LR na polu mniej profesjonalnym. Dla amatora fotografa lub świeżego profesjonalisty- idealny. Warto jednak sprawdzić oba programy i samemu zadecydować co lepiej nam pasuje. P.S. Jestem posiadaczem Macbooka Pro 17" i PC. Stwierdzam, że 3dsmax pod windowsem na Macu wcale nie radzi sobie gorzej niż na moim PC. 8GB ramu + 2.8GHz + GF9600MGT 512MB daje radę. Choć najlepiej podłączyć się do większego ekranu. Warto się też wdrożyć w Cinema 4D na maca. Ale wiadomo- fani maxa zawsze nimi pozostaną :) Jeśli chodzi o pracę w PS czy Painter to jabłko rządzi ;) Pozdrawiam wszystkich fanów grafiki
goat91 Napisano 7 Marzec 2010 Napisano 7 Marzec 2010 A wyjaśnij mi prosze, bo na tym sie akurat nie znam, jak 3dsmaxa odpalasz na Macu. Przez Apple BootCamp ? Czy to jest program do instalacji Win na Macu?
Rekomendowane odpowiedzi