Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam,

Prace w Blenderze zacząłem nie dawno więc mam taki mały problem ...

otwieram Blendera i zaczynam coś tam tworzyć ... wstawiłem na scenę parę obiektów typu cube, cylinder itp ... i teraz jak wchodzę w Object Mode to zaznacza mi się całość i nie mogę zaznaczyć jednego obiektu, jedynie mogę to w Edit Mode ... jak można nadać obiektom jakieś atrybuty aby były widoczne osobno ? ... czy wstawiając nowy obiekt na scenę muszę coś zaznaczyć czy co ?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 2,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
witam,

Prace w Blenderze zacząłem nie dawno więc mam taki mały problem ...

otwieram Blendera i zaczynam coś tam tworzyć ... wstawiłem na scenę parę obiektów typu cube, cylinder itp ... i teraz jak wchodzę w Object Mode to zaznacza mi się całość i nie mogę zaznaczyć jednego obiektu, jedynie mogę to w Edit Mode ... jak można nadać obiektom jakieś atrybuty aby były widoczne osobno ? ... czy wstawiając nowy obiekt na scenę muszę coś zaznaczyć czy co ?

Pozdrawiam

Wstawiając nowy obiekt wstaw nowy obiekt, a nie nową siatkę do istniejącego obiektu. Czyli jak wstawiasz te obiekty to wstawiaj w Object mode, a nie w Edit mode (czyli w trybie edycji zaznaczonego, istniejącego już obiektu).

Napisano
  • Autor

aaaa dzięki działa :) ... a pytanko jak teraz rozdzielić istniejące siatki na obiekty osobne ? da się ?

Napisano
aaaa dzięki działa :) ... a pytanko jak teraz rozdzielić istniejące siatki na obiekty osobne ? da się ?

Zaznacz siatkę i wciśnij menu Mesh -> Vertices -> Separate (lub po prostu wciśnij P - skrót klawiaturowy).

Napisano
  • Autor

ok mam .. ale coś teraz z materiałami się posypało .. miałem nałożone na obiekt biały materiał a po rozdzieleniu teraz coś szare się zrobiło z jakimiś kropkami :) ... muszę na nowo dać materiał czy o co chodzi ? .. i ostatnie pytanko ... ściągnąłem sobie pliki z materiałem o rozszerzeniu material.blend i nie wiem jak go dodać do materiałów w Blenderze ... muszę go skopiować do katalogu Blender czy load w programie ? i jak to zrobić ?