gonzo71 Napisano 8 Marzec 2010 Napisano 8 Marzec 2010 Zalaczam dwa randery. Mental ray. Pierwszy jest oswietlony w ten sposob: -skylight - do srodka pomieszczenia sa wstawione dwa photometric free omni, ktore nie emituja swiatla tylko emituja photony (300.000 photonow kazde) Ustawienia FG: FG gestosc 2 Rays 500 Radiusy 1cm-10cm Ustawienia GI: Radiusy 35 cm Reszta standardowo. Pomieszczenie wyglada calkiem znosnie. Drugi rander, tu chcialem dodac slonce, ustawilem day light i nic nie zmienialem w ustawieniach fg ani gi, swiatla photometric omni w pomieszczeniach rowniez zostaly emitujac photony. Efekt jest jak widac jest fatalny. Dlaczego tak sie dzieje? Sprawdzalem diagnostyka photonow i przy jednym jak i drugim randerze pomieszczenie swieci cale na zolto-czerwono, wszystko wyglada prawidlowo. Zwiekszalem ilosci photonow dla omni do 1 miliona i dla slonca rowniez. Nic to nie zmienia. Czy te swiatla sie jakos gryza? Jakies pomysly?
gonzo71 Napisano 8 Marzec 2010 Autor Napisano 8 Marzec 2010 nie bez sky portal, ale czy to jest konieczne jesli i tak pomieszczenie na dioagnostyce pokazuje mi sie cale zolto czerwone? wszystko wyglada prawidlowo.
Simple_man Napisano 8 Marzec 2010 Napisano 8 Marzec 2010 A wzieles pod uwagę to, ze masz do czynienia z fizycznym oswietleniem? Zapał sobie lampke w pokoju w słoneczny dzień i zobaczysz jak "doswietli" pomieszczenie. Nie będzie w ogóle widać tego światła. Musiał byś Nacznie wzmocnić swoje omni, zeby stały się widoczne, po za tym po ustawieniu daylight exposition przeszło automatycznie na inne ustawienia dla kamerki, zmienił się czas naswietlania i czulosc filmu. To się własnie nazywa fizyczne oświetlenie. Powodzenia w dalszej zabawie :)
gonzo71 Napisano 8 Marzec 2010 Autor Napisano 8 Marzec 2010 ale co ma czas naswietlania i czulosc filmu do plam na scianie? to wyraznie Gi sobie z czyms nie radzi. moje omni sa i tak wylaczone tylko emituja photony
Simple_man Napisano 8 Marzec 2010 Napisano 8 Marzec 2010 No pewnie, ze fotony rozhodza się prawidłowo, wzmocnij omni i sam zobaczysz .
Simple_man Napisano 8 Marzec 2010 Napisano 8 Marzec 2010 prawde mowiac zglupialem. Zrobilem testy u siebie i nie mam takiego syfu a pomieszczenie jest ladnie doswietlone. Przepraszam bardzo ale juz sie zgubilem. Ajak bys zamienil omni na fotometryczne swiatla? Ja testowalem na fotometrykach.
gonzo71 Napisano 8 Marzec 2010 Autor Napisano 8 Marzec 2010 to omni jest fotometryczne tak jak pisalem photometric/free light/ omni - tez glupieje
Rekomendowane odpowiedzi