Napisano 10 Marzec 201015 l Hejka! Mam bardzo irytujący problem. Podczas pracy nad pewną sceną wszystko przez kilka tygodni przebiegało ok, scena ważyła ok70MB. W pewnym momencie podczas zapisu urosła sobie do 300 MB (!). Dodam że niema to żadnego uzasadnienia, scena nie zyskała na geometrii. To się po prostu "stało" Soft: 3ds max 2009 SP1 z hotfixami, Vray sp2, WinXP64bit, 8gb ram Google zwróciło marne wyniki na ten problem. Ponoć winny jest garbage collector który można wyczyścić komendą gc(). Jest to też sposób z wątku Ani : http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=13204&highlight=plik+za+du%C5%BCy I fakt, RAZ zadziałało ale po 30 min znów wróciło i już 2 dzień nie mogę się z tym uporać. Praca na scenie jest niemożliwa, przycina niemiłosiernie na q6600 i 8GB :] - Nie działa mergowanie do nowej sceny (nawet merge 1 polygona rozwala nowa scenę do ponad 300MB) - komenda gc() już nie działa Będę bardzo wdzięczny za pomoc, jeśli ktoś się z tym spotkał. pzdr. Rob Edytowane 10 Marzec 201015 l przez Robertus
Napisano 10 Marzec 201015 l Autor Nie, scena bez żadnych animacji, bipedów itp. rzeczy. Po prostu polymodeling (+turbosmooth) i oświetlenie Vraysun jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie :) Ot samochód na asfalcie ...
Napisano 10 Marzec 201015 l Autor No właśnie, powinno być ok ... - usunięcie wszystkiego ze sceny i zapis to nadal ogromny plik - niema żadnych edit poly nad TS (pisałem że nawet import czegoś małego do zupełnie innej sceny ją rozwala) - model mój, modelowany jak milion innych wcześniej Gdyby to było proste to bym nie pytał hehe. Jestem tym userem który pyta wtedy kiedy naprawdę nie działa :D Sceny wysłać nie mogę nie tylko ze względu na objętość...
Napisano 10 Marzec 201015 l Może zaznacz wszysztko co widać i daj export selected, a potem import do świeżo odpalonej nowej scenki. Nie wiem czy FBX to najlepszy wybór.
Napisano 10 Marzec 201015 l Autor Ok chłopaki, dziękuję za wszystkie wpisy. Znalazłem ROZWIĄZANIE - mam nadzieje że się komuś przyda ... Pomogło File > New > Keep Objects - same obiekty BEZ hierarchii Scena zmalała z 361 do 39MB, masakra :) Rob.
Napisano 10 Marzec 201015 l intrygujące - dzięki, że podzieliłeś się rozwiązaniem, bardzo dobry zwyczaj.