Gość erka Napisano 16 Marzec 2010 Share Napisano 16 Marzec 2010 Witam, Mam pewien problem z którym nie mogę sobie poradzić, a dopiero poznaję vraya i modelowanie. Chodzi mi dokładnie o to, że praktycznie żaden materiał, który posiada mapę nie renderuje się z ową teksturą. ;/ Na forum znalazłem podobny problem, ale rozwiązanie brzmiało w stylu "pokręciłem gałkami i działa" ja powiem, że mi nie działa! hehe... wolałbym wiedzieć dlaczego tak jest i proszę o pomoc. Jak na razie jadę na demie i robię same testowe rendery z prostymi przedmiotami. Vray 1.5 sp2. Z góry dziękuję za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 16 Marzec 2010 Share Napisano 16 Marzec 2010 Wejdź w dany materiał, zjedź do zakładki "maps" tam kliknij po prawej stronie w nazwę, potem znów w nazwę i odnajdź prawidłową ścieżkę do tekstury. PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 16 Marzec 2010 Share Napisano 16 Marzec 2010 Jeżeli jednak tekstury są widoczne w material editorze to sprawdź czy nie masz w opcjach vray global switches odznaczonego ptaszka przy materials / maps. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość erka Napisano 21 Marzec 2010 Share Napisano 21 Marzec 2010 Wielkie dzięki! W "global switches" wszystko było ok. Ale nie przypuszczałem, że ładując materiał, który ma załączony mapy i w "Maps" ścieżki do tych mam są wyświetlane, to muszę mimo wszystko te mapy załadować ponownie. I to mnie zmyliło, bo myślałem, że mapy są załadowane, lecz po prostu nie są wyświetlane. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magdaO Napisano 18 Maj 2010 Share Napisano 18 Maj 2010 Mam podobny problem, tyle, że wszystkie mapy mam dobrze załadowane, nic w vray global switches też mam wszystko zaznaczone. Model powstał przez extrudowanie rysunku z cada i został połączony z inną sceną jeszcze, nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie :D I tak: tekstury w material editorze się pojawiają, ale ani w viewporcie, ani w renderze ich nie ma. Dla hecy :) zrobiłam sobie zwykłego boxa w tej scenie i nałożyłam teksturę i wszystko się pięknie pojawiło i wyrenderowało. Ja nie wiem, czy ja mam jakieś wykluczone obiekty gdzieś, które nie przyjmują tekstur, czy nie? Naprawdę, już nie wiem, co jest grane. Z góry dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 18 Maj 2010 Share Napisano 18 Maj 2010 Extrudowanie modelu z cada zazwyczaj nie działa poprawnie. Spróbuj rzut tego obrysować splajnem z włączonym snapem, bezpośrednio w maxie, i tam extrudować. Sz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magdaO Napisano 18 Maj 2010 Share Napisano 18 Maj 2010 No i nic. Cały czas to samo. Obrysowałam rysunek spline, wyextrudowałam i nic. Cały czas to samo. Przy okazji zauważyłam, że na niektóre obiekty, te najmniej skomplikowane mogę nakładać tekstury. I wszystko jest ok. Zastanawiam się, czy nie włączyłam czegoś w edit spline albo edit mesh. No sama już nie wiem... Dzięki za odpowiedź :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 18 Maj 2010 Share Napisano 18 Maj 2010 A mapujesz te obiekty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magdaO Napisano 18 Maj 2010 Share Napisano 18 Maj 2010 Nie, a powinnam? :) To może ja poczytam o mapowaniu obiektów.... Dzięki, mam nadzieję, że to mi pomoże :) Jak nie, to jeszcze się odezwę :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magdaO Napisano 18 Maj 2010 Share Napisano 18 Maj 2010 Dzięki, pomogło. :)))))))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi