Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam pewien problem z którym nie mogę sobie poradzić, a dopiero poznaję vraya i modelowanie. Chodzi mi dokładnie o to, że praktycznie żaden materiał, który posiada mapę nie renderuje się z ową teksturą. ;/ Na forum znalazłem podobny problem, ale rozwiązanie brzmiało w stylu "pokręciłem gałkami i działa" ja powiem, że mi nie działa! hehe... wolałbym wiedzieć dlaczego tak jest i proszę o pomoc.

Jak na razie jadę na demie i robię same testowe rendery z prostymi przedmiotami. Vray 1.5 sp2.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 6,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wejdź w dany materiał, zjedź do zakładki "maps" tam kliknij po prawej stronie w nazwę, potem znów w nazwę i odnajdź prawidłową ścieżkę do tekstury.

PZDR

Napisano

Jeżeli jednak tekstury są widoczne w material editorze to sprawdź czy nie masz w opcjach vray global switches odznaczonego ptaszka przy materials / maps.

Napisano

Wielkie dzięki!

W "global switches" wszystko było ok. Ale nie przypuszczałem, że ładując materiał, który ma załączony mapy i w "Maps" ścieżki do tych mam są wyświetlane, to muszę mimo wszystko te mapy załadować ponownie. I to mnie zmyliło, bo myślałem, że mapy są załadowane, lecz po prostu nie są wyświetlane.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!

Napisano

Mam podobny problem, tyle, że wszystkie mapy mam dobrze załadowane, nic w vray global switches też mam wszystko zaznaczone.

Model powstał przez extrudowanie rysunku z cada i został połączony z inną sceną jeszcze, nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie :D

I tak: tekstury w material editorze się pojawiają, ale ani w viewporcie, ani w renderze ich nie ma.

Dla hecy :) zrobiłam sobie zwykłego boxa w tej scenie i nałożyłam teksturę i wszystko się pięknie pojawiło i wyrenderowało. Ja nie wiem, czy ja mam jakieś wykluczone obiekty gdzieś, które nie przyjmują tekstur, czy nie?

Naprawdę, już nie wiem, co jest grane.

Z góry dziękuję!

Napisano

Extrudowanie modelu z cada zazwyczaj nie działa poprawnie. Spróbuj rzut tego obrysować splajnem z włączonym snapem, bezpośrednio w maxie, i tam extrudować.

Sz.

Napisano

No i nic. Cały czas to samo. Obrysowałam rysunek spline, wyextrudowałam i nic. Cały czas to samo.

Przy okazji zauważyłam, że na niektóre obiekty, te najmniej skomplikowane mogę nakładać tekstury. I wszystko jest ok.

Zastanawiam się, czy nie włączyłam czegoś w edit spline albo edit mesh. No sama już nie wiem...

Dzięki za odpowiedź :)

Napisano

Nie, a powinnam? :)

To może ja poczytam o mapowaniu obiektów....

Dzięki, mam nadzieję, że to mi pomoże :)

Jak nie, to jeszcze się odezwę :).