dakih Napisano 20 Marzec 2010 Napisano 20 Marzec 2010 Witam, mam mały problem z którm borykam się już od pewnego czasu. Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób można zrobić by dwa obiekty nie mogły na siebie "wejść". Tzn. mam taką sytuacje, że rigguje rycerzyka. Chce by ten rycerzyk zginając głowę, na której ma hełm nie wchodził w polygony korpusu - tylko się zatrzymywał na styk. Czy jest to możliwe? 2 przykład - mamy podłoże i chce aby stopy bipeda nie wchodziły w ziemie, tylko również układały się na styk krawędzi powierzchni. Czy jest to możliwe w Mayce?
Tomasz_87 Napisano 20 Marzec 2010 Napisano 20 Marzec 2010 (edytowane) czy przy drugim pytaniu stopy sie zaglębiaja podczas chodu? jesli tak to musisz w graph editorze zmienic interpolacje lub poprostu pomanipulowac krzywymi ręcznie zeby wszystko bylo ok. moze pokaz skrina jak to wyglada, łatwiej bedzie okreslic, ale wydaje mi sie ze problem tkwi wlasnie w graph editorze :) Edytowane 20 Marzec 2010 przez Tomasz_87
ca mel Napisano 20 Marzec 2010 Napisano 20 Marzec 2010 Jesli stopy wchodza Ci w ziemie to moze uzywasz animacji z prosta kinematyką ? Czyli recznie sterujesz kazdą koscią? Uzyj odwroconej kinematyki na stopach i steruj nogami przez ikHandle. Ponadto prawidlowo skonstruowany szkielet ma poustawiane limity, czyli maksymalne i minimalne kąty do ktorych moze odkrecic sie kosc. To zazwyczj rozwiazuje wiekszosc problemow. A jesli chcesz pojsc latwą ścieżką to zainteresuj sie Full Body IK. Wczytaj sobie jakies przyklady z visora i popatrz co sie przytrafi szkieletom jak zaczniesz sie nimi bawic. Pozdr. Witam, mam mały problem z którm borykam się już od pewnego czasu. Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób można zrobić by dwa obiekty nie mogły na siebie "wejść". Tzn. mam taką sytuacje, że rigguje rycerzyka. Chce by ten rycerzyk zginając głowę, na której ma hełm nie wchodził w polygony korpusu - tylko się zatrzymywał na styk. Czy jest to możliwe? 2 przykład - mamy podłoże i chce aby stopy bipeda nie wchodziły w ziemie, tylko również układały się na styk krawędzi powierzchni. Czy jest to możliwe w Mayce?
Rekomendowane odpowiedzi