Napisano 25 Marzec 201015 l Co lepiej używać turbo czy Mesh, bo nałożenie turbo czy też mesha daje ten sam efekt, ale w Meshsmooth pokazuje mniej polygonów o połowe, a jak sprawa wygląda w renderingu ?? chodzi mi o Mentala czy czas będzie różny ?? Ktoś mi kiedyś mówił, że Mesh jest gorszy pod względem obciążenia maxa. Proszę o Pomoc :) Dzięki wielkie :) Edytowane 6 Maj 201014 l przez tweety
Napisano 27 Marzec 201015 l Hmm... Czy jeżeli TS ma więcej poly to właśnie on chyba powinien bardziej zamulać kompa i być mniej oszczędny;] No cóż ale się mogę oczywiście mylić. Kiedyś używałem TS ale przeniosłem się na MS i różnica w efekcie renderingu wg mnie zadna.
Napisano 6 Maj 201014 l ponadto TS wygładzi całą siatkę obiektu, MS daje możliwość wyselekcjonowania sobie fragmentów.
Napisano 6 Maj 201014 l TS i MS przy tych samych ustawieniach mają po tyle samo poly, kwestia wyświetlania w viewporcie, co też można zmienić. MS ma więcej opcji a TS podobno mniej obciąża pamięć. Edytowane 6 Maj 201014 l przez PICsell
Napisano 6 Maj 201014 l A oto co ma do powiedzenia 3ds Max Help (F1) na ten temat: ;) Cytat The TurboSmooth modifier, like MeshSmooth, smoothes geometry in your scene. The differences between the two are as follows: TurboSmooth is considerably faster and more memory-efficient than MeshSmooth. TurboSmooth also has an option for Explicit Normals, unavailable in MeshSmooth. See Explicit Normals. TurboSmooth provides a limited subset of MeshSmooth functionality. In particular, TurboSmooth uses a single smoothing method (NURMS), can be applied only to an entire object, has no sub-object levels, and outputs a triangle-mesh object.