Skocz do zawartości

Łeb śruby

Rekomendowane odpowiedzi

Gość vwdragon
Napisano

Witam.

Próbuje zrobić łeb śrubki według:

attachment.php?attachmentid=34555&stc=1&thumb=1&d=1203169801

utknełem niestety na rysunku 5. Co bym nie robił linie nie chcą się zejść w taki sposób.. Może ktoś podpowie..

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 5
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Zaznacz krawędzie zaznaczone na rysunku (nie wszystkie naraz, powtarzaj operację dla każdej po kolei), Ctrl+E, Edge Slide i przesuń krawędź o wybraną wartość do narożnika (z Ctrl dla "skokowego" wyboru wartości, co pozwoli Ci każdy wierzchołek przesunąć o taką samą odległość).

Gość vwdragon
Napisano

To dosyć pracochłonna metoda.. On to zrobił chyba inaczej.. Napisał:

tweak points (i just scaled them) to get the shape you want. Select the faces that will conform the hole.

Ale niestety ani moja wiedze na temat blendera ani angielski nie pozwalają mi tego rozszyfrować..

Napisano

To nie jest pracochłonna metoda, raptem 1min pracy. Możesz w takim razie zaznaczyć wskazane przeze mnie krawędzie leżące w poziomie i przeskalować je w pionie, a pionowe w poziomie - mniej dokładniejszy sposób, ale szybszy.

Napisano

można też skalować face'y jako całość i uzyskać podobne w 5 sek ;) zaznasz prawy środkowy i lewy środkowy i skalujesz vertykalnie a nastepnie górny środkowy i dolny środkowy horyzontalnie :) the possibilities are endless

Gość vwdragon
Napisano

I to jest to...!

Dzięki.. Męczyło mnie to troszke.. Ehh.. Wszystko jest trudne zanim stanie się łatwe..

Pozdrawiam..